SAJBER TELEFON: Evropa razvija 5G tehnologiju

50 miliona evra ulaganje

SAJBER TELEFON: Evropa razvija 5G tehnologiju

Tech -
Kruz je izrazila želju da evropska industrija bude začetnik 5G tehnologije, da bude bazirana na evropskim istraživanjima i da stvori radna mesta u Evropi

Potpredsednica Evropske komisije za Digitalnu agendu Neli Kruz najavila je danas da će u projekte usmerene na razvoj 5G tehnologije biti uloženo 50 miliona evra, kako bi ona bila spremna do 2020. godine.

Kruz je izrazila želju da evropska industrija bude začetnik 5G tehnologije, da bude bazirana na evropskim istraživanjima i da stvori radna mesta u Evropi.

Kruz je podsetila da je Evropa bila globalni predvodnik kada je reč o bežičnim tehnologijama.

Razvili smo GSM standard, koji je dominirao uređajima, ali su dominaciju sada preuzeli Zapad i Istok, kazala je Kruz, dodavši da je potrebno što pre uhvatiti korak za tim.

Moramo da povratimo jaku bezičnu industriju, da učvrstimo jaku ekonomiju, kao i da ljudima obezbedimo tehnologiju za pristup i kreiranje brojnih prilika, dodala je Kruz.

Evropska komisija je u periodu 2007. do 2013. uložila više od 700 miliona evra za istraživanje budućih mreža, od čega je polovina otišla na bežičnu tehnologiju.

Kako se navodi, 5G tehnologija još uvek nije pomenuta ni u jednom zvaničnom dokumentu bilo kog telekomunikacionog tela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track