HAKERSKE SUPERSILE: Besni sajber-rat Kine i Amerike!

Bitka na mreži

HAKERSKE SUPERSILE: Besni sajber-rat Kine i Amerike!

Tech -
Ministarstvo odbrane i kineski vojni sajtovi su u 2012. godine, prema IP adresama, u proseku hakovani 144.000 puta mesečno iz inostranstva, od čega napadi iz SAD predstavljaju 62,9 procenata svih napada, rečeno je iz misnistarstva odbrane Kine

PEKING - Dva najveća kineska vojna sajta, uljučujući onaj ministarstva odbrane, hakeri su prošle godine napadali meščno oko 144.000 puta, od čega su dve trećine bile iz Sjedinjenih Država, saopštilo je kinesko ministarstvo danas.

Ovog meseca je jedna američka kompanija za bezbednost kompjutera objavila da jedna tajna kineska vojna jedinica stoji iza serije hakerskih napada na Sjedinjene Države što je dovelo do rata rečima između Vašingtona i Pekinga.

Kina je negirala optužbe i rekla da je ona žrtva. Sada je Peking po prvi put pružio neke detalje o napadima koji potiču iz SAD.

"Ministarstvo odbrane i kineski vojni sajtovi su suočeni sa ozbiljnim pretnjama od strane hakera od kada su podignuti, a broj hakera konstantno raste poslednjih godina", rekao je predstavnik ministarstva Geng Janšeng, a preneo Rojters.

Prema njegovim rečima, ministarstvo odbrane i kineski vojni sajtovi su u 2012. godine, prema IP adresama, u proseku hakovani 144.000 puta mesečno iz inostranstva, od čega napadi iz SAD predstavljaju 62,9 procenata svih napada.

Geng je rekao da je on primetio izveštaj da Sjedinjene Države planiraju da povećaju svoje kapacitete vođenja informatičkih ratova, ali da su pritom nekoperativne u povećanju međunarodne saradnje u borbi protiv hakera.

"Nadamo se da SAD mogu da objasne i razjasne to", rekao je Geng.

Početkom meseca bezbednosna kompanije Mondiant, identifikovala je Jedinicu 61398 Narodne oslobodilačke armije Kine da je navodno ukrala stotine terabajta podataka sa kompjutera najmanje 141 organizacija različitih industrija od početka 2006.

Mondiant je saopštio da veruje da je ta jedinica izvela "uspešne" napade na veliki broj privrednih firmi koje čine značajan deo američke domaće infrastrukture.

Sporenja oko hakerskih napada pridodala su diplomatskoj napetosti između Kine i Vašingtona, koja je ionako pojačana zbog sumnjičenje Pekinga zbog američekih namere da prebace težište vojnog prisustva u Aziju i Pacifik, kao i razilaženja zbog trgovine i ljudskih prava.

Kineski državni mediji su optužbe američke firme nazvali "komercijalnim trikom" i optužili Vašington za prikrivene motive.

Oni ukazuju da SAD imaju neuporedivu superiornost i sposobnost da izvode informatičke napade širom sveta" i da je američka vojska "uspostavila značajne sajber snage, uključujući 780. vojno obaveštajnu brigadu, koja je redovna vojna jedinica zaduženja za izvođenje informatičkih zadataka".

Jedan stručnjak koga je citirao list Global Tajms takođe dovodi u pitanje motive SAD i kaže da Vašington preteruje u informatičkim pretnjama koje pripisuje Kini, kako bi pridobio podršku azijskih zemalja.

"SAD povećavaju značaj "nevidljivih" informatičkih opasnosti kao novog oružja, kako bi ublažile svoje gubitke u novoj strategiji za Aziju i Pacifik", kaže Hun Sudong profesor na Univerzitetu narodne odbrane.

On ističe da SAD kontrolišu glavne svetske informatičke servise, a to predstavlja pravu opasnost po kinesku informatičku bezbednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track