NOVO OTKRIĆE: Baterija koja se puni za nekoliko sekundi
Foto: Vimeo.com

Kalifornija

NOVO OTKRIĆE: Baterija koja se puni za nekoliko sekundi

Tech -
Mikro grafenski superkondezator (puno ime ove tehnologije) napravljen je od sloja ugljenika debljine atoma. Baterija se pravi preko DVD rezača i disperzije grafit oksida u vodi

Naučnici sa Univirziteta Kalifornija, napravili su novi tip baterije koja se puni za samo nekoliko sekundi. Mikro grafenski superkondezator napravljen je od sloja ugljenika debljine atoma, a ova tehnologija može dovesti do manjih uređaja.

“Integracija jedinice za skladištenje energije sa elektronskim kolima obično zahteva minijaturizaciju celog sistema”, kaže Ričard Kaner, profesor nauke o materijalima na Fakultetu za primenjene nauke Univerziteta u Kaliforniji.

Pravljenje baterije je veoma lako i jeftino, a istraživači su napravili 100 mikrokondezatora za samo 30 minuta na jednom disku preko DVD rezača.

Da sve bude još zanimljivije, oni su izjavili da se ove baterije mogu napraviti i kod kuće, a trba vam DVD rezač i disperzija grafit oksida u vodi, koja može lako da se nabavi. Ova tehnologija se takođe može upotrebiti i za električne automobile.

http://www.youtube.com/watch?v=OtM6XJlynkk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track