Nemačka uvodi porez Gugl pretraživaču

Globa

Nemačka uvodi porez Gugl pretraživaču

Tech -
Tekst zakona koji je usvojen u Bundestagu izuzima neke pojedinačne reči ili male delove teksta, iako ne precizira koliko bi kratki trebalo da budu tekstovi kako se na njih ne bi plaćala autorska prava

U Nemačkom parlamentu je usvojen zakon po kome će svi pretraživači poput Gugla i ostalih sajtova "skupljača vesti" morati da plaćaju porez za prikazivanje tuđih sadržaja u njihovim pretragama.

Tekst zakona koji je usvojen u "Bundestagu" izuzima neke pojedinačne reči ili male delove teksta, iako ne precizira koliko bi kratki trebalo da budu tekstovi kako se na njih ne bi plaćala autorska prava.

Ukoliko bi deo teksta morao da bude kraći od naslova da bi bio oslobođen plaćanja naknade, zakon bi praktično doveo do povlačenja skoro svih vesti i publikacija na nemačkom jeziku iz Gugl pretrage.

Gugl je, sasvim razumljivo bio protiv usvajanja ovakvog zakona, a informatički džin je u sličnoj situaciji bio i u Francuskoj, i u Belgiji, ali je na obostrano prihvatljiv način uspeo da se nagodi sa francuskim i belgijksim vlastima.

Predlog nemačkog zakona još uvek treba da prođe i gornji dom parlamenta u kome se očekuje veći otpor protiv zakona koji je predložila nemačka vladajuća koalicija i koji je usvojen sa 293 glasa za i 243 protiv.

Odluka Nemačke šteti inovaciji

Predstavnik Gugla u Nemačkoj je izjavio da bi najbolje bilo da Nemačka poništi ovu odluku jer je ona šteti inovaciji, naročito početnicima u poslu.

"Osim toga zakon je besmislen jer izdavači i internet kompanije mogu zajedno da unapređuju poslove kao što je to Gugl uradio u mnogim zemljama sveta", dodao je predstavnik Gugla.

Takođe je u javnost stigla i informacija da je Evropska komisija rešila da kazni Majkrosoft do kraja marta u antikartel slučaju u koji je kompanija umešana.

Evropska komisija je optužila Majkrosoft u oktobru prošle godine da je prekršila dogovor po kojem je bila obavezna da evropskim potrošačima obezbedi slobodan izbor internet pretraživača u okviru njihovog operativnog sistema Vindouz.

Majkrosoft je na to pristao i obavezao se 2009. godine kako bi izbegao kaznu koja bi mogla da iznosi i do 10 procenata ukupnog prihoda, a iznos kazne koji će Majkrosoft morati da plati mogao bi da bude vrlo veliki, s obzirom da se po drugi put oglušuje na odluke Evropske komisije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track