REŠENJE NA POMOLU: Evo zašto se baterija prazni
Foto: Youtube.com

Solarni punjač

REŠENJE NA POMOLU: Evo zašto se baterija prazni

Tech -
Današnji telefoni koriste previše različitih tehnologija koje su unapređene, ali uz svu modernu tehnologiju, kako je moguće da su baterije ostale zapostavljene?

Svi vlasnici smartfona su upoznati s ovim problemom - napunite mobilni ujutru a, baterija je uveče već potpuno prazna. Predhodnih godina je bilo potpuno normalno da baterija na mobilnom traje i po par dana, ali uz svu modernu tehnologiju, kako je moguće da su baterije ostale zapostavljene?

Mobilni internet

Stariji modeli mobilnih su radili na relativno jednostavnoj 2G mreži i omogućavali su najosnovnije - SMS poruke i pozive. Kako se tehnologija ubrzano razvijala, korisnici su zahtevali više od svojih uređaja. Jedan od najvećih zahteva je bio internet - ušavši na mala vrata početkom 21. veka u obliku "WAP"-a (internet za mobilne uređaje). "WAP" je bio prilično jednostavan jer su se stranice većinom sastojale od crno-belog teksta. Međutim, današnji mobilni internet je praktično jednak onome na računarima što znači procesuiranje velike količine informacija na uređaju koji i dalje mora stati u svaki džep.

Koliko je to zapravo energije, otkrila je dr. Anđela Nikoara iz istraživačkog centra "Deutsche Telekoma". Naime, otkriveno je da internet stranice prilagođene za mobilne uređaje troše oko 11 džula energije, dok "prave" i do tri puta više. Tako Epl.com troši 34 džula, a popularna "Wikipedia" je prati u stopu sa 31. Ove brojke su dobijene samo odlaskom na navedenu stranicu bez kliktanja na njoj, što dodatno opterećuje bateriju i troši energiju.

Dominacija "tač skrina"

Čak i način funkcionisanja mobilne mreže ima velik uticaj. Kada se pojavila 3G mreža, proizvođači su koristili standardna pojačala dizajnirana negde 1930-ih, zbog strogih zahteva mobilnih mreža. Odnosno, za svaki vat prenešenog radio signala, potreban je još jedan vat samo kako bi zagrejao mobilni uređaj, omogućavajući mu prenošenje tog signala.

Današnja dominacija mobilnih telefona s tač skrinom je takođe uticala na trajanje baterije, s obzirom da se proizvođači takmiče ko će napraviti veći, sjajniji i staviti više piksela u ekran što dodatno opterećuje bateriju. Sama tehnologija funkcionisanja baterija pomalo stagnira. Uvođenjem li-Ion baterija 1990-ih dogodila se prava revolucija, ali nakon toga nije otkrivea ni jedana bitno poboljšana tehnologija.

Šta je "WYSIPS"?

Ipak, postoje alternative koje bi mogle produžiti vek trajanja baterije. Neki su nagađali da će to biti solarna energija, ali ubrzo se zbog očitih razloga pokazala nepraktičnom, tako da su solarni punjači postali način dopunjavanja baterije u nuždi.

Najnovije solarno rešenje se zove "WYSIPS" (What You See is the Photovoltaic Surface), odnosno ono što vidite je fotovoltažna površina. Vlasnik mlade kompanije Francis Robkis tvrdi kako je ime šala, obzriom da se tehnologija zapravo ne vidi. O čemu se radi?

"Moderni smartphone najčešće leži na stolu i ekran je uviek vidljiv. Naš proizvod u ekranu ima minijaturne silikonske trake (nevidljive ljudskom oku) koje ga pune dok je mobilni u stanju čekanja. Ekran je i dalje vidljiv i normalno se koristi a tač skrin ne predstavlja problem", uveren je Robkis.

U potrazi za konačnom solucijom

Zadnji projekt dolazi od bivšeg Intelovog radnika, Jošue Smita. Njegovu zamisao su već prihvatili Gugl i Intel, a svodi se na punjenje baterije pomoću radio talasa.

"Prosečni televizijski toranj može proizvesti megavat energije koju širi čak 30 kilometara daleko. Naravno, većina se izgubi zbog udaljenosti, ali i dalje je dovoljno da puni bateriju mobilnog, pogotovo preko noći kada ne možemo koristiti solarnu energiju." kaže Smit. "Još uviek nismo našli onu konačnu soluciju koja će zamieniti utičnicu, ali nadam se da će svakodnevno punjenje mobilnog uskoro biti stvar prošlosti", dodao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=yUWnLkBsyaI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track