OBRAZOVANJE: Rusi otvaraju školu za robote?!
Foto: Rojters

Škola 21. veka

OBRAZOVANJE: Rusi otvaraju školu za robote?!

Tech -
Predavači i studenti Baltičkog federalnog univirziteta obučavaće robote za ono što zna i može da uradi običan čovek. Naučnici su uvereni da androidi-roboti za dve decenije mogu da zamene kosmonaute

KALINJINGRAD - U Kaljingradu, u Rusiji, otvara se laboratorija intelektualne robotske tehnike ili, popularnije rečeno, škola za rabote?!

Predavači i studenti Baltičkog federalnog univirziteta obučavaće robote za ono što zna i može da uradi običan čovek. Naučnici su uvereni da androidi-roboti za dve decenije mogu da zamene kosmonaute.

Prednost androida pred drugim robotime je u tome što on ima sve porporcije čoveka - mehaničke ruke i noge, a u grudima je motor umesto srca.

Drugim rečima, postoje aparati koji mogu da navode mašinu da prepoznaje likove, ljude, da se orijentišu u prostoru... Takav robot može da radi i u orbiti.

Android je pogodan zato što može da se koristi istim pomagalima i uređajima kojima se koristi čovek. Ne treba posebno slati u orbitu alat koji je projektovan za njega, ali treba ga naučiti da pravilno uradi zadatak.Baltički univirzitet je na obuku primio dva "studenta androida". Jedan je stranac, Francuski programirani android NAO.

Drugi učenik je "Rus". Njemu se posebno raduju na univirzitetu. Jedinstveni robot "AR-60" napravljen je u naučno-proizvodnom objedinjenju "Android tehnika".

To je mašina koja liči na čoveka i poseduje navigacioni i komunikacioni veštački intelekt.Istovremeno, Japanci prave robotizovani egzoskelet koji će pomagati starim i bolesnim licima da prohodaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track