GENIJALNO: Hakovali android telefon zamrzavanjem

Jednostavno

GENIJALNO: Hakovali android telefon zamrzavanjem

Tech -
Prilikom istraživanja nemački istraživači su zamrznuli telefone na sat vremena i na taj način probili sistem koji štiti povjerljive informacije, poput imenika, istorije pregledanja interneta i fotografija

Gugl je predstavio sistem skremblovanja u verziji Android OS, "Ice Cream Sandwich". Ovaj sistem je dobar za krajnje korisnike telefona, ali je noćna mora za policijske istražioce i forenzičke stručnjake, preneo je BBC.

Naime, tim istraživača sa nemačkog Univerziteta Fridrih-Aleksander iz Erlangena stavio je mobilne telefone sa operativnim sistemom Android u zamrzivač i držao ih sat vremena na niskoj temperaturi, dok se aparati nisu ohladili na manje od deset stepeni Celzijusovih.

Posle toga je bilo dovoljno da se baterija nakratko izvadi i vrati u ležište i telefoni bi prelazili u stanje u kojem je omogućen pristup zaštićenim podacima. Tek tako!

Istraživači su uz pomoć softvera Frost uspeli da iskopiraju zaštićene informacije i potom ih analiziraju na odvojenom kompjuteru.Podaci iz memorije blede znatno sporije kada su čipovi hladni, pa je to stručnjacima omogućilo da, posle vađenja baterije, ugrabe enkripcijske ključeve i ubrzaju proces pristupa povjerljivim podacima. Test je izvršen na Samsungovom modelu Galaksi Neksus, a naučnici kažu da su i svi drugi telefoni sa Androidom osjetljivi na ovakav napad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track