IGRALI IGRICE: Hakovali bilbord na Trgu republike
Foto: Youtube.com

Hacked4fun

IGRALI IGRICE: Hakovali bilbord na Trgu republike

Tech -
Grupa mladića na bilbordu na Trgu republike igrali su igricu Space Invaders

Na internetu se pojavio video na kome se vidi kako mladići hakuju softver bilborda na Trgu republike i igraju igrice na njemu. Igrom su upravljali pametnim telefonom bežičnim putem.

Na snimku se može videti grupa mladića u crnim majicama i "smart" telefonima kako se kreću ka bilbordu kod "Staklenca". Na ekranu bilborda može se videti logo "hacked4fun", a odmah nakon toga "hakeri" navodno, uz pomoć telefona, započeli su igricu "Space Invaders" na ekranu bilborda.

Prolaznici koji su se tamo zadesili gledali su s nevericom šta se dešava, a potvrda da se ovo zaista dogodilo ne postoji. Niko nije potvrdio ili demantovao da li su "hakeri" zaista upali u softver bilborda i poigrali se ili je u pitanju nešto drugo.

Hakovanje bilborda je urađeno u znak podrške "Pajrat Bej", sajtu za pruzimanje multimedijalnog materijala koji je nedavno "proteran" iz Švedske i planira prelazak u Severnu Koreju. Na Fejsbuk stranici "pajrat bej" pojavio se sledeći status: "izgleda da su naši srpski prijatelji hakovali ekran za reklame", a ispod toga piše "Hajde prijatelji pirati! Napred ka pobedi."

Na trenutak se mogu videti i poruke na ekranu, a jedna od njih je i čuveni citat Gandija: "Prvo te ignorišu. Onda ti se smeju, pa se bore protiv tebe i onda ti pobediš."

Grupa mladića koji su izveli ovaj "napad" postavili su na svom Jutjub profilu sledeće saopštenje: "Nismo hakeri niti se bavimo hakovanjem. Mi smo dvojica studenata računarskih nauka koji su ovo radili isključivo u naučno-istraživačke svrhe i da bismo demonstrirali koliko informacioni sistemi generalno nisu dovoljno dobro obezbeđeni".

" Firma koja je vlasnik bilborda je obaveštena o propustima privatno, mejlom, sa svim potrebnim informacijama da bi se propust zatvorio", dodali su u saopštenju i naglasili su da nikakva šteta nije naneta bilbordu, i da on nije radio tačno 22 minuta.

Pogledajte video ispod i uverite se sami.

http://www.youtube.com/watch?v=FO_o8casdhs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track