Hakovali smo bilbord na Trgu republike zbog naučnog rada

PS sigurnost

Hakovali smo bilbord na Trgu republike zbog naučnog rada

Tech -
Informatičari su negirali povezanost sa pokretom Anonimus, kao i to da imaju bilo kakve veze s hakerskim organizacijama i hteli su da ukažu da informacioni sistemi nije dovoljeno obezbeđen

Mladi informatičari I. P. i F. S, studenti druge godine Računarskog fakulteta u Beogradu, koji su hakovali bilbord na Trgu republike 8. marta rekli su da je sve to bilo u sklopu naučnoistraživačkog rada kako bi ukazali da su informacioni sistemi nedovoljno obezbeđeni u našoj zemlji, a ne kako bi nekome naneli štetu.

Studenti su negirali povezanost sa pokretom „Anonimus“, kao i to da imaju bilo kakve veze s hakerskim organizacijama s kojima ih u poslednjih nekoliko dana povezuju. Sebe potpisuju kao „PS sigurnost“, a prema rečima F. S, ova akcija deo je njihovog naučnoistraživačkog rada.

"Namera nam nije bila da bilo kome nanesemo štetu, već da demonstriramo koliko su informacioni sistemi generalno nedovoljno obezbeđeni i kako je lako upasti u njih. Izabrali smo baš ovaj bilbord jer se nalazi u najužem centru grada i tu ima najviše prolaznika", rekao je F. S. (20).

Čitava akcija je, kako kažu, trajala 22 minuta, a firmu koja je vlasnik bilborda obavestili su prethodno mejlom o projektu."Nadamo se da nikome nije načinjena šteta, a mi svakako nemamo nikakvu materijalnu korist od toga", dodao je F. S.

Kako kažu, njihove kolege i asistenti Računarskog fakulteta bili su oduševljeni ovom akcijom. Mladići su preko svojih mobilnih telefona igrali video-igru koja je mogla da se prati na bilbordu na kojem se inače prikazuju reklame. Po završetku igre, prikazali su logo sajta „The Pirate Bay“, jednog od najpoznatijih piratskih sajtova na svetu, kao i natpis „White hat hackers“, koji predstavlja naziv za stručnjake koji svoje znanje koriste da bi istražili računarske sisteme i programe, u njima našli propuste i upozorili proizvođače softvera.

Cela akcija je snimljena, a potom okačena na Jutjub kako bi skrenula pažnju šire javnosti. Da li će se organi reda oglasiti povodom ovog događaja, još se ne zna, a firma u čijem je vlasništvu hakovani bilbord zasad nije reagovala.

http://www.youtube.com/watch?v=FO_o8casdhs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track