NASA: Otkrivena planeta koja bi mogla da pluta

Neobične planete

NASA: Otkrivena planeta koja bi mogla da pluta

Tech -
NASA teleskop Kepler otkrio je nove zanimljive planete, a jedna od njih, tačnije ona imena 10b, ima gustoću tvrdog gvožđa, a toliko je blizu Sunca da se na njoj verovatno nalaze "okeani" rastopljenog metala.
Uz pomoć teleskopa Kepler NASA je pronašla nekoliko dosad neotkrivenih planeta, čije su karakteristike daleko čudnije od onoga što bi neko mogao izmisliti u naučnofantastičnim filmovima.

Dok bi se na jednoj od njih mogla nalaziti voda, ostale imaju vrlo zanimljive karakteristike, počev od njihove gustoće, pa do sjaja i veličine, prenosi Independent. Planeta 22b nalazi se u tzv. nastanjivoj zoni, odnosno u području gdje nije pretoplo, ali ni prehladno za postojanje vode. Zanimljiva je i planeta 37b čija je veličina dvostruko manja od Zemljine, odnosno otprilike odgovara veličini Meseca.

Jedna od planeta, tačnije ona imena 10b, ima gustoću tvrdog gvožđa, a toliko je blizu Sunca da se na njoj verovatno nalaze "okeani" rastopljenog metala.

Neke planete pronađene Keplerovim teleskopom sjaje se poput dijamanata, dok su drugi crni poput uglja, a najneobičnija među otkrivenim planetima zasigurno je planeta nazvana 7b, čija je gustoća toliko mala da bi mogla da plutata na vodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track