SPAS: Rusi stvorili veštačko tkivo koje menja organe!

Sibir

SPAS: Rusi stvorili veštačko tkivo koje menja organe!

Tech -
Institut hemijske biologije i bazične medicine u Novosibirsku nekoliko godina je proučavao matične ćelije, a naučnici su uspeli da stvore biosintetičke proteze za zamenu aorte

NOVOSIBIRSK - Ruski naučnici su stvorili veštačko tkivo koje će moći da zameni povređene organe, a veliki biotehnički proboj uradili su naučnici u Sibiru i to će pomoći u lečenju mnogih povreda i bolesti - od opekotina do infarkta. Biolozi su tokom eksperimenta koristili sposobnosti matičnih ćelija.

Institut hemijske biologije i bazične medicine u Novosibirsku nekoliko godina je proučavao matične ćelije i napravili su preparat koji zamenjuje povređeno tkivo zglobova. Uspeli su i da stvore biosintetičke proteze za zamenu aorte.

Sintetičke proteze se odavno koriste u savremenoj medicini, uključujući i kardiologiju, ali biosintetički organi i tkiva koji su dobijeni od živih ćelija jesu novina i imaju veliku perspektivu.

Posle presađivanja sintetičkih implantanata i donatorskih organa dolazilo je do čestih komplikacija. Ljudski organizam je mogao da odbaci tuđe tkivo, ali bioveštački materijal organizam lakše prihvata, posebno ako je stvoren od vlastitih ćelija pacijenta.

To znači da se komplikacije prilikom ovakve transplantacije svode na minimum. Organizam se mnogo brže privikava na "rođeni" implantant.

Naučnici iz Novosibirska su prije nekoliko meseci presadili bioveštački implantant laboratorijskom pacovu. Od tada njegov organizam funkcioniše bez greške.

Naučnici tvrde da će ove proteze imati široku primenu već za nekoliko godina. Postojaće mogućnost stvaranja banke bioveštačkih organa.To znači da će u budućnosti čovek moći da "popravi" svoje telo, odnosno da zameni povređene organe novim organima koji su stvoreni od njegovih ćelija.

To će, kako navodi "Glas Rusije", rešiti i mnoge probleme u gerontologiji. A najvažnije je da će i veliki problem nedostatka donatorskih organa biti rešen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track