BIĆEMO STARCI: Pilula od koje ćemo živeti 150 godina

U vinu je istina

BIĆEMO STARCI: Pilula od koje ćemo živeti 150 godina

Tech -
Sintetički čudotvorni lek navodno ima i do 100 puta jači učinak na zdravlje nego čaša vina

U narednih pet godina na tržištu bi se trebala naći sintetička verzija resveratrola,koji se nalazi u crnom vinu, a koja bi mogla znatno produžiti životni vek i sprečiti razvoj opasnih bolesti, najavio je farmaceutski div "GlaxoSmithKline".

Naučnici već duže vreme sprovode testiranja o učinku aktivnih sastojaka iz vina na zdravlje i mogućnosti njihove sinteze u lek. Otkrili su da sintetičke verzije resveratrola osim prevencije raznih bolesti deluju i na usporavanje procesa starenja zahvaljujući stimulaciji proteina nazvanog "SIRT1", piše "Daily Mail".

Sintetički čudotvorni lek navodno ima i do 100 puta jači učinak na zdravlje nego čaša vina, a upravo se sprovode njegova testiranja na ljudima. Protein ciljano djeluje na jedinstveni enzim s "anti-age" učinkom, čime se naposletku može sprečiti razvoj malignih oboljenja, "Alzheimera" i dijabetesa tipa 2.

"Lek koji sadrži resveratrol iz vina ne samo da bi lečio jednu bolest, nego bi mogao sprečiti nastanak dvadesetak drugih bolesti, ali i usporiti starenje", rekao je profesor genetike sa Univirziteta Harvard, Dejvid Sinkler.

Dodaje kako je stvaranje takvog leka revolucija u industriji farmacije, a služiće i za lečenje masne jetre, katarakta, osteoporoze, propadanja mišića, poremećaja spavanja, kao i upalnih bolesti poput psorijaze, kolitisa i artritisa.

"Uz resveratrol u tablete, ljudi bi mogli živeti i do 150 godina, ali da bismo došli do toga potrebno nam je još istraživanja", ističe Sinkler.

Resveratrol je polifenol koji štiti grožđe, a deluje kao jak antioksidans te sprečava nakupljanje holesterola na žilama, usporava grušanje krvi i blagotvoran je kod crevnih bolesti i dijabetesa. Iako njegovo delovanje nije u potpunosti razjašnjeno, brojne studije dokazuju njegov blagotvoran učinak na zdravlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track