ODGOVOR KINE: Borićemo se uz SAD protiv hakera

Peking

ODGOVOR KINE: Borićemo se uz SAD protiv hakera

Tech -
Kina želi da razvije konstruktivni dijalog, saradnju i zajedničko očuvanje mira, bezbednosti i saradnje u informatičkom prostoru, poručila ministarka spoljnjih poslova

PEKING - Kina je izrazila spremnost da sarađuje sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv hakera, nakon što je američki zvaničnik upozorio da međunarodna zajednica gubi strpljenje sa Pekingom.

Predstavnica ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing je, ponavljajući kineski stav da su i sami žrtve napada u informatičkom prostoru, rekla da se Peking zalaže za globalnu saradnju po tom pitanju.

"Ono što je neophodno u sajber prostoru nije rat, nego postojanje propisa i saradnja", rekla je Hua.

"Kina želi da razvije konstruktivni dijalog, saradnju i zajedničko očuvanje mira, bezbednosti i saradnje u informatičkom prostoru zajedno sa međunarodnom zajednicom, uključujući SAD", rekal je ona, a preneo AFP.

Prema njenim rečima, takva saradnja mora da se zasniva na principima obostranog poštovanja i poverenja. Hua je ocenila da je to pitanje "svetski problem".

Reagovanje Pekinga je usledilo nakon što je američki savetnik za nacionalnu bezbednosti Tom Donilon rekao u Njujorku da Peking mora preduzeti korake kako bi sprečio hakerski kriminal.

Prošlog meseca američka bezbednosna kompanije Mondiant je optužila Jedinicu 61398 kineske vojske da je ukrala stotine terabajta podataka sa kompjutera najmanje 141 organizacija različitih industrija, uglavnom iz SAD, od početka 2006.

Donilon je rekao da to nije zabrinutost za nacionalnu bezbednost samo vlade SAD i dodao da su američki poslovni ljudi sve više zabrinuti zbog krađa u njihovom sektoru "od sajber upada koji potiču iz Kine".

Peking je odbacio sve slične optužbe. Posle izveštaja Mondianta kinesko ministarstvo odbrane je izašlo sa protioptužbama i saopštilo da prema informaciju njihovih bezbednosnih službi "značajan" broj hakerskih napada kojima su oni izloženi potiče iz Sjedinjenih Država.

Predstavnik ministarstva Geng Janšeng je takođe negirao da kineska vojska ima jedinicu za informatičko ratovanje, za razliku od SAD koje su zvanično formirali takve sajber jedinice.

Hakeri iz Kine su i ranije bili povezivani sa napadima na kompanije koje rade za američku vojsku, kao što je Lokid Martin, ili firme Gugl i Koka- Kolu. Bilo je izveštaja i da su kineski hakeri pokusali da se ubace u kompjutete Pentagona i clanova američkog Kongresa.

Kineski mediji su tim povodom optužili SAD da raspiruju "strah od Kine" iz vlastitih interesa, navodeći da se one pozivaju na zaštitu nacionalne bezbednosti kao opravdanja za protekcionizam u trgovini i uvođenju trgovinskih sankcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja