VREMENSKA MAŠINA: Proradio najveći teleskop na svetu
Foto: Youtube.com

ALMA

VREMENSKA MAŠINA: Proradio najveći teleskop na svetu

Tech -
Stručnjaci kažu da će ALMA zaviriti sve do "Velikog praska" i astronomima dati odgovore o nastanku planeta i zvezda, s obzirom da može gledati kroz svemirsku prašinu dubokog svemira

Najmoćniji teleskop na svetu ALMA (Atacama Large Millimeter Array), najviši i najskuplji na svetu, danas će biti stavljen u pogon. Ovaj teleskop košta gotovo milijardu funti. Izgleda kao da je ispao iz naučno-fantastičnog filma i ova "vremenska mašina" zaista bi nam mogla otkriti naše poreklo, odnosno kako je nastao čitav svemir.

Stručnjaci kažu da će ALMA zaviriti sve do "Velikog praska" i astronomima dati odgovore o nastanku planeta i zvezda, s obzirom da može gledati kroz svemirsku prašinu dubokog svemira.Smešten duboko u čileanskoj pustinji, ALMA se sastoji od 66 divovskih antena koje će prikupljati radio talase iz svemira čije će podatke potom obrađivati superračunar. Slika koju prikazuju je deset puta oštrija nego ona koju nam daje svemirski teleskop "Hubble".Čileansku pustinju su izabrali jer je jedno od retkih mesta na svetu koje je visoko, suvo i nema veštačkog svetla. Ali, dok je pustinja pogodna za rad teleskopa, to nikako nisu dobri uslovi za čoveka, zato radnici retko posećuju teleskop, a tada nose sa sobom zalihe kiseonika."Nadamo se da će ALMA zadovoljiit našu znatiželju, ne samo stručnjaka, nego i svakog deteta koje gleda u nebo puno zvezda i pita se koliki deo svemira zauzimamo", kazao je zvaničnik ESO-a (European Southern Observatory).

http://www.youtube.com/watch?v=Tn8Udphi6JA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track