Gugl na platu deli bonuse od 15 miliona dolara

Široko

Gugl na platu deli bonuse od 15 miliona dolara

Tech -
Prva četiri čoveka američke kompanije "istaliće" skoro 15 miliona dolara između sebe zbog uspešnog rada prošle godine

SAN FRANCISKO - Američka firma Gugl plaća skoro 15 miliona dolara bonusa četvorici svojih vodećih direktora za uspešan rad prošle godine. Ta kompanija koja ima najveći pretraživač interneta na svetu u utorak je obelodanila da će njen izvršni predsednik Erik Šmit dobiti najveću nagradu od šest miliona dolara.

Njegovo bogatstvo je procenjeno na osam milijardi dolara. Šmit je deset godina bio izvršni direktor korporacije "Gugl", a pre skoro dve godine je dužnost predao suosnivaču te kompanije Lariju Pejdžu.

Većina bogatstva Šmita je u deonicama Gugla. Da bi diversifikovao svoj portfolio tokom naredne godine, Šmit planira da proda do 3,2 miliona akcija "Gugla" čija je sadašnja vrednost 2,6 milijardi dolara. Ni Pejdž, ni drugi suosnivač, Sergej Brin neće dobiti bonus za svoj rad.

Oni obično dobijaju "platu" od po svega jednog dolara od 2004. godine, od kada je "Gugl" na berzi. To je "žrtva" koju oni mogu da priušte, s obzirom da Pejdž i Brin imaju po 23 milijarde dolara imovine. "Gugl" plaća i 3,3 miliona dolara bonusa svom vodećem pravniku Dejvidu Dramondu.

Patrik Pičet, glavni finansijski službenik "Gugla" i Nikeš Arora, šef poslovanja kompanije, dobijaju bonus od po 2,8 miliona dolara. Kompanija čije je sedište u mestašcu Mauntin Vju u Kaliforniji, prošle godine je imala solidan učinak i po prometu, i po profitu koji su perasli za po 10 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track