Internet nije Divlji zapad: Pravila sajber-ratovanja

Objavljen priručnik

Internet nije Divlji zapad: Pravila sajber-ratovanja

Tech -
Tako će hakovanje računara koji kontroliše rad brane imati iste posledice kao postavljanje eksploziva. U sajber ratu zaštita bolničkih računara ima istu važnost kao i zaštita bolnica. Čuvanje ličnih podataka ratnih zarobljenika ne razlikuje se od zaštite samih zarobljenika

LONDON - Pravila ratovanja, neutralne zemlje, zaštita civila i ratni zločini postoje i u sajber-ratu, zbog čega jedna grupa stručnjaka priprema priručnik o primeni međunarodnog prava na onlajn ratovanje. Priručnik će biti objavljen krajem sedmice, u nastojanju da se pokaže kako civili, bolnice ili neutralne zemlje mogu da budu zaštićeni u novom obliku ratovanja savremenog doba.

"Svi su na internet gledali kao na "Divlji Zapad". Ono što su zaboravili je da se međunarodno pravo primenjuje na sajber-oružje kao i na svako drugo oružje", izjavio je urednik priručnika Majkl Šmit.

Priručnik "Talin", nazvan po prestonici Estonije gde je sastavljen, napravljen je po nalogu Centra NATO-a za kooperativnu sajber-odbranu. U njemu su već postojeća pravila za ponašanje u ratu, kao što je Ženevska konvencija iz 1949. godine, primenjena na internet. Glavna pretpostavka od koje su pošli autori tih upustava jeste da rat ne prestaje da bude rat samo zato što se vodi onlajn.

Tako će hakovanje računara koji kontroliše rad brane imati iste posledice kao postavljanje eksploziva. U sajber ratu zaštita bolničkih računara ima istu važnost kao i zaštita bolnica. Čuvanje ličnih podataka ratnih zarobljenika ne razlikuje se od zaštite samih zarobljenika, a to se može učiniti čuvanjem tih podataka odvojeno od vojnih servera koji mogu da budu meta napada.

U priručniku se upozorava i da u sajber-ratu može da bude i ratnih zločina, kao i da je zabranjeno izvoditi sajber-napad iz neutralne zemlje, kao što je zabranjeno da vojska prelazi preko teritorije države koja je proglasila neutralnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track