PREVARA: Zombi računari zarađuju milione

Kameleon

PREVARA: Zombi računari zarađuju milione

Tech -
Britanska firma "Spider.io" otkrila je bot mrežu Kameleon, koja sa svojim zombi računarima stvara lažne klikove i preglede na sajtovima za oglašavanje

Britanska firma sa sedištem u Londonu "Spider.io" objavila je otkriće nove bot mreže, koja je odgovorna za prevaru sa oglasima zahvaljujući kojoj su online oglašivači oštećeni za 6 miliona dolara na mesečnom nivou. Zadatak bot mreže Kameleon je da oponaša posetioce na određenim web sajtovima, tako da izgleda kao da se oglasi prikazuju milijardu puta lažnim posetiocima, odnosno kompromitovanim računarima.

Do sada je otkriveno 120.000 zaraženih računara regrutovanih u bot mrežu Kameleon. Skoro svaki od 202 veb sajta koji su umešani u ovu prevaru se nalazi u SAD. U nekim slučajevima, dve trećine saobraćaja tih web sajtova generišu zombi računari. Drugim rečima, bot mreža je odgovorna za prikazivanje 9 od 14 milijardi prikaza oglasa na ovim veb sajtovima na mesečnom nivou. To znači da operateri bot mreže zarađuju milione dolara od oglašivača.

Svi botovi se predstavljaju kao posetioci koji koriste Internet Explorer 9.0 na Windows 7.

"Spider.io" koji prati aktivnosti bot mreže Kameleon od decembra prošle godine tek treba da otkrije koji malver i kakvu strategiju koristi Kameleon za širenje. Ono što je izvesno je da je bota teško razotkriti, odnosno razlikovati od pravog posetioca.

Bez detaljnijih informacija nemoguće je znati kako se zaštiti od ove bot mreže, smatra Šon Salivan iz "F-Secure".

Kameleon nije prva bot mreža koja je umešana u prevare sa oglasima. Prošlog meseca su Majkrosoft i "Symantec" ugasili bot mrežu Bamital koja je zarađivala od prevara sa klikovima na oglase. Ipak, Kameleon je najsofisticiraniji botnet softver koji se pojavio do sada. Osim što je sposobna da zaradi mnogo novca za one koji njome upravljaju, ova bot mreža je i prva koja donosi profit svojim operaterima od oglasa koji se naplaćuju po prikazivanju umesto od klikova na linkove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track