NASA: Molite se ako asteroid krene ka Zemlji!

Najbolje rešenje

NASA: Molite se ako asteroid krene ka Zemlji!

Tech -
Šef NASA agencije Čarls Bolden izjavio je da ukoliko asteroid ili kometa krene ka Zemlju jedino preostaje da se molimo, jer je pitanje koliko SAD mogu da učine da spreče katastrofu

Šef NASA Čarls Bolden izjavio je da u slučaju da veliki asteroid krene u pravcu Njujorka i njegovo postojanje se otkrije samo tri nedelje pre udara jedino nam preostaje da se molimo.

"Molite se!", rekao je Bolden i dodao:

"Pitanje je koliko SAD mogu da urade ukoliko neki nepoznati asteroid ili kometa krenu ka planeti, ali i šta mogu učiniti ostale države na svetu", rekao je Bolden zakonodavcima u američkom predstavničkom komitetu nauke. "Asteroid koji je eksplodirao 15. februara iznad Čebljbinska stvorio je udarni talas koji je oštetio zgrade i prozore, a više od 1.500 ljudi je povređeno. Kasnije tog dana otkriveno je da pored Zemlje prošao neznatno veći asteroid na samo 17.200 kilometara od planete, što je bliže nego orbita televizijskih i vremenskih satelita. Ovo je dokaz da je naš komšiluk aktivan i da smo pod konstantnom pretnjom", izjavio je predstavnik demokrata Edi Bernis Džohanson.

"Imali smo sreće što su događaji od prošlog meseca bili jednostavna zanimljiva slučajnost, a ne katastrofa", izjavio je republikanac Lamar Smit."Iz informacija koje imamo, mi ne znamo da li dolazi asteroid koji će ugroziti stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država, ali ako on dolazi u roku od tri nedelje, molite se", rekao je Bolden.

Pre oko 66 miliona godina, objekat prečnika 10 kilometara napravio je ono što se veruje da je današnji Jukatan poluostrvo u Meksiku i dovelo je do smrti dinosaurusa, kao i većeg dela biljnog i životinjskog sveta na Zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track