NEVEROVATNO: Digitalna glava koja priča!
Foto: Youtube.com

Aira

NEVEROVATNO: Digitalna glava koja priča!

Tech -
Program koji crta ljudska lica nazvan je "Faceworks", a na licu se mogu videti pore, bore, kosa kako leluja na vetru ili šta god kreator zamisli

Div računarske grafike Nvidia, predstavio je tehnologiju pomoću koje kompjuteri mogu iscrtati gotovo potpuno realistično ljudsko lice. "Faceworks" ne samo što može verno da prenese u digitalni svet izgled ljudskog lica, već može da oponaša i pokrete.

Još izgleda pomalo veštački, ali deluje puno bolje od onog što su računari mogli do sada. Toliko je uverljivo da je pomalo jezivo gledati ga.

Aira, kako je nazvan lik koji vidite na slici, može biti renderovan uz pomoć samo jednog grafičkog procesora. Preciznije, uz korišćenje oko dva teraflopa računarske snage, što je približno pola onoga čime raspolaže Titan, Nvidijin najnoviji grafički čip s čak sedam milijardi tranzistora.

Tehnologija radi u realnom vremenu pa bi se mogao pojaviti i u računarskoj igri, a omogućava zumiranje lica, tako da vidite pore, bore, kosu kako leluja na vetru (ako je lik ima) i druge ljudske karakteristike, poput izraza lica. U saradnji s računarskim laboratorijom Univerziteta Južna Kalifornija zabelžili su oko 30 izraza na videu i prema njima oblikovali realistično ponašanje i pokrete računarskog lika.

Nvidija je razvila i metodu realističnih morskih talasa. "Waveworks", kako su ju nazvali, olakšaće posao animatorima i dati im mogućnost stvaranja talasa koji se ponašaju kao i oni u stvarnom svetu.

http://www.youtube.com/watch?v=fBXdQ38GNM0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track