PUT U NEPOZNATO: Vojadžer 1 napustio Sunčev sistem

Srećan put

PUT U NEPOZNATO: Vojadžer 1 napustio Sunčev sistem

Tech -
Sonda, sada udaljena više od 18 milijardi kilometara, lansirana je u svemir 5. septembra 1977. godine sa zadatkom da istražuje planete u Sunčevom sistemu

LONDON - Svemirska letilica "Vojadžer 1", lansirana pre 36 godina, napustila je Sunčev sistem i zakoračila u novi prostor, saopštila je u sredu agencija NASA.

Sonda, sada udaljena više od 18 milijardi kilometara, lansirana je u svemir 5. septembra 1977. godine sa zadatkom da istražuje planete u Sunčevom sistemu, nakon čega je nastavila svoje putovanje.

"Vojadžer 1" je sada toliko udaljen da njegov radio signal putuje 16 sati do Zemlje. Ušavši u prostor van uticaja Sunca, sonda je detektovala dramatične promene u nivoima radijacije.

"Vojadžer" detektuje sve više čestica visokog energetskog naboja iz međuzvezdanog prostora, a sve manje energetskih čestica iz pravca našeg Sunca, objasnio je astronom i vođa studije Bil Veber, počasni profesor Univerziteta Nju Meksika.

Naučnici, međutim, još uvek nisu spremni da potvrde da se Vojadžer nalazi u međuzvezdanom prostoru, već navode da je sonda najverovatnije u novom, dosad nepoznatom graničnom predelu između heliosfere i međuzvezdanog prostora, tzv. "heliogrebenu".

"Vojadžer 1" se kreće prema centru Mlečnog puta. Njegov plutonijumski izvor energije potrošiće se za oko 10 do 15 godina, kada će prestati da rade svi njegovi instrumenti.

Letelica "Vojadžer 1" i "Vojadžer 2", koji ima drugačiju putanju, lansirani su sa 16 dana razmaka 1977. sa zadatkom da prođu pored Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track