OPREZ NA FEJSU: Najbolji svetski prevarant savetuje mlade
Foto: Wikipedia.org

Rizične društvene mreže

OPREZ NA FEJSU: Najbolji svetski prevarant savetuje mlade

Tech -
Frenk Abagnejl (64) po čijoj autobiografiji je Stiven Spilberg snimio film “Uhvati me ako možeš” upozorava mlade na Fejsbuk rizike

Frenk Abagnejl (64) je bio jedan od najvećih prevaranata 20. veka, po čijoj autobiografiji je Stiven Spilberg snimio film “Uhvati me ako možeš” sa Tomom Henksom i Leonardom di Kaprijom u glavnim ulogama.

Abagnejl, koji je danas konsultant za pitanja bezbednosti u američkoj agenciji FBI, tvrdi da prevaranti mogu da ukradu identitet osobe sa Fejsbuka tako što će uzeti njen datum rođenja, mesto gde živi, ali i pratiti šta je sve ta osoba “lajkovala”, kakav joj je životni stil i kakve osobine ima. Posebno je ukazao da bi ljudi trebalo da izbegavaju da za profil sliku biraju fotografije koje imaju u pasošu ili ličnoj karti, jer su one idealne za krađu identiteta. Bezbednija je grupna fotografija, tvrdi on.

“Ako mi na Fejsbuku kažete kada i gde ste rođeni, budite sigurni da sam 98 odsto na putu da vam ukradem identitet”, rekao je Abagnejl britanskom listu Gardijan.

Upozorio je i da bi ove opasnosti posebno trebalo da budu svesna deca.

“Ono što sam ja radio pre 40 godina, sada je 4.000 puta lakše”, rekao je Abagnejl koji je kao mladić stvarao lažne identitete i falsifikovane čekove.

On je oštetio mnoge banke, hotele i avio-kompanije za više miliona dolara. Bežao je iz zatvora, a timu FBI bilo je potrebno više od pet godina da ga uhvate. Zahvaljujući tim izuzetnim sposobnostima je kasnije i dobio posao u FBI.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track