UPOZORENJE: Lažna Fejsbuk stranica za logovanje

Obratite pažnju na detalje

UPOZORENJE: Lažna Fejsbuk stranica za logovanje

Tech -
Nedavno se na internetu pojavila nova lažna stranica koja je skoro indetična Fejsbuku, a ukoliko se "upecate" vaše korisničko ime i lozinka biće zloupotrebljeni

Stručnjaci upozoravaju korisnike Fejsbuka na sumnjive pozive za aplikacije koje kriminalci koriste kako bi na prevaru doveli korisnike na svoje fišing veb stranice (lažne stranice koje izgledaju skoro indetično kao originalne i služe da "pecaju" naivne korisnike).

Novi talas fišing napada uočili su stručnjaci Avasta, koji kažu da Fejsbuk aplikacije o kojima je reč zapravo nemaju bilo kakav sadržaj već su dizajnirane samo sa idejm da preumere korisnike na lažnu stranicu za prijavljivanje na Fejsbuk nalog.

URL aplikacije ima sledeću formu: http://apps.facebook.com/app_id, gde je app_id identifikacioni broj sastavljen od 15 cifara, ili http://app.facebook.c om/app_name.

Da korisnici ne bi posumnjali, fišing stranice se hostuju na domenima kao što su facebook.com.profile.accounts.login.userid12321312.2cm1.com.

Lažna Fejsbuk stranica ne razlikuje se mnogo od prave. Ako ste kliknuli na link aplikacije, imaćete samo utisak da je nešto pošlo naopako i da ste odjavljeni sa Fejsbuk. Ali ako obratite pažnju na adresu stranice, shvatićete da je nešto drugo u pitanju i da to nije prava Fejsbuk login stranica. Pored ove, postoje i neke druge razlike između ove i prave Fejsbuk login stranice.

Jedna od njih je i ta da je lažna stranica dostupna samo na engleskom, tako da ako pokušate da promenite jezik, to neće biti moguće. I linkovi “Forgot your password”, “Help” i “Developers” na stranici ne rade. Ako vam promaknu svi ovi znaci upozorenja pa ipak pokušate da se prijavite na svoj Fejsbuk nalog, bićete preusmereni na http://www.youtube.com.

Šta se dešava sa vašim korisničkim imenom i lozinkom? Oni se čuvaju u tekstualnom fajlu tako da su dostupni kriminalcima koji sada imaju otvorena vrata za ulaz u vaš Fejsbuk nalog. A dalji razvoj događaja možete da pretpostavite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track