GLOBALNI NAPAD: Usporen internet u celom svetu

Svi pogođeni

GLOBALNI NAPAD: Usporen internet u celom svetu

Tech -
Zbog dosad najvećeg informatičkog napada širom sveta je došlo do usporavanja veb mreže

LONDON - Zbog dosad najvećeg informatičkog (sajber) napada, širom sveta je došlo do usporavanja veb mreže, upozorili su stručnjaci za sajber bezbednost, koji se pribojavaju da bi mogle biti ugrožene bankarske i mejl usluge.

Usporavanje je posledica nesuglasice između grupacije koja se bori protiv spamova (neželjene elektronske pošte) "Spamhaus" sa sedištem u Londonu i Ženevi i holandske veb hosting firme (pruža usluge veb sajtovima) - "Sajberbunker", navode stručnjaci za sajber bezbednost.

Pet nacionalnih sajber-policijskih snaga vode istragu vezanu za napade.

"Spamhaus" je nedavno blokirao servere koje održava "Sajberbunker", koji je saopštio da će pružati veb prostor za bilo šta, osim za sadržaje koji se odnose na dečju pornografiju i terorizam.

Sven Olaf Kamfuis, koji se predstavio kao porprarol "Sajberbunkera", naveo je u poruci da "Spamhaus" zloupotrebljava svoj položaj i da mu ne treba biti dozvoljeno da odlučuje šta ide, a šta na ide na veb.

"Spamhaus" je, sa stvoje strane, naveo da "Sajberbunker", zajedno sa "kriminalnim bandama" iz istočne Evrope i Rusije, stoji iza napada.

"Sajberbunker", međutim, još nije ništa odgovorio Bi-Bi-Si-ju, koji ga je direktno kontaktirao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track