FBI KONTROLA: Špijuniranje Gmejla i Skajpa
Foto: Rojters

Nema vrdanja

FBI KONTROLA: Špijuniranje Gmejla i Skajpa

Tech -
FBI želi da promeni zakon i na taj način omogući prisluškivanje i praćenje Skajpa, mejlova, dropboksa, Gugl vojsa

Uprkos sveprisutnom uverenju da za službe kao što je FBI imaju veliku moć kad je u pitanju nadzor digitalne komunikacije, izgleda da to nije baš tako. FBI još uvek ima problem sa nadzorom servisa kao što su gmejl, Ggugl vojs i Dropboks u realnom vremenu. Kako piše "Slate.com" to bi uskoro moglo da se promeni jer biro namerava da nadzor internet komunikacije ali i cloud servisa stavi u prioritete za ovu godinu.

Porast popularnosti email servisa i društvenih mreža stvorio je probleme za FBI, jer se značajni deo komunikacije koja nije pod nadzorom biroa odvija putem interneta. Po Zakonu o privatnosti elektronskih komunikacija biro lako može doći do kopija arhiviranih emailova. Međutim, kada je reč o špijuniranju mejlova u realnom vremenu ili komunikacije preko Gtalka, to je sasvim druga priča.

Problem je u zakonu iz 1994. "Communictions Assistance for Law Enforcement Act" koji omogućava vlastima da primoraju internet provajdere i telefonske operatere da im omoguće instaliranje opreme za nadzor i praćenje korisnika. Ali ovaj zakon ne pokriva email i cloud servise, ali ni chat provajdere kao što je Skajp. Glavni savetnik u FBI, Endru Vajsman, kaže da FBI želi da omogući nadzor u realnom vremenu nad svim internet servisima, počev od Dropboksa do online igara, preko gmejla i Gugl vojsa, jer se kriminalci koriste i ove kanale za komunikaciju.

Iako ih pomenuti zakon ograničava, FBI ipak ima mogućnost da po Zakonu o prisluškivanju zatraži od mejl i čat provajdera tehničku pomoć neophodnu za prisluškivanje. Međutim, u FBI tvrde da to nije dovoljno jer “tehnička pomoć” nije isto što i ostvarivanje nadzora.

Vajsman je nagovestio da biro treutno radi sa “članovima obaveštajne zajednice” na predlogu zakona koji će otvoriti nove mogućnosti za špijuniranje na internetu i da će to biti prioritet za FBI ove godine. On je odbio da otkriva detalje o tome. “Veoma je teško pričati o tome javno”, rekao je Vajsman priznajući da je to ipak nešto o čemu bi trebalo da se vodi javna rasprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track