POGLEDAJTE GRAD DUHOVA: Gugl snimci blizu Fukušime
Foto: Youtube.com

Street View

POGLEDAJTE GRAD DUHOVA: Gugl snimci blizu Fukušime

Tech -
Ulice grada Namije i dalje su prekrivene krhotinama i polomljenim crepovima posle velikog zemljotresa 11. marta, koji je naterao stanovništvo da ga napuste

Gugl "Street View" je kamerama prvi put snimio oblast oko nuklearne elektrane Fukušima. Mape otkrivaju razorne posledice velikog zemljotresa i cunamija 2011. godine i omogućavaju oko 21.000 stanovnika, koji su bežeći od katastrofe, morali da napuste ovo područje, da vide šta su ostavili za sobom.

Ulice grada Namije i dalje su prekrivene krhotinama i polomljenim crepovima posle velikog zemljotresa 11. marta, koji je naterao stanovništvo da ga napuste.

Jedan brod još stoji nasukan na obali pored glavnog puta, pošto je veliki talas, jedan sat kasnije, potopio priobalno područje.

Kuće i škole su prazne i napuštene, zatrovane nevidljivim radioaktinim materijalom, koji je posle otapanja nuklearnih jezagra istekao iz obližnje nuklearne elektrane “Daiči”.

Namije u prefekturi Fukušima ostaće sinonim za najveću nuklearnu katastrofu posle Černobila. Poput ukrajinskog grada Pripjata, to je avetinjski nuklearni grad, nad kojim priroda polako preuzima vlast.

Posle cunamija ovde su mesec dana ležali leševi zato što nije bilo nikoga ko bi bio spreman da ih izvuče. Vladini zvaničnici su prikrivali podatke o širenju radijacije, izlažući stanovništvo opasnosti od trovanja.

Danas gradonačelnik Tomotsu Baba služi građanima koji su zbog nuklearnog zračenja morali da napuste grad i danas su rasuti širom Japana.

"Mnogi žele da znaju u kakvom je stanju ovo područje. Pitaju se šta je ostalo od njega i osećaju veliku potrebu da ga i lično vide", kaže on.

http://www.youtube.com/watch?v=5vGU-w6I0MA#!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track