Najnovije vesti

SKENIRANJE MOZGA: Otkrivanje sledećeg zločina

Prevencija

SKENIRANJE MOZGA: Otkrivanje sledećeg zločina

Tech
Naučnici tvrde da su promene na čeonom režnju nalaze se kod svih psihopata, a vidljive su već u vrtiću

ALBUKERK - Skeniranje mozga može pokazati koji će kriminalac ponovo počiniti zločin, tvrde naučnici. Neurolozi su identifikovali specifično područje mozga, čije skeniranje može pomoći u predviđanju hoće li osuđeni kriminalci ponovno prekršiti zakon nakon puštanja na slobodu.

Promene na čeonom režnju nalaze se kod svih psihopata, a vidljive su već u vrtiću!?

Rukovodilac istraživanja Kent Kil, neurolog neprofitne organizacije "Mreža istraživanja uma" iz Albukerka, proučavao je grupu od 96 zatvorenika neposredno prije njihovog puštanja.

Njihove mozgove skenirali su funkcionalnom magnetnom rezonancom (FMRI) dok su izvodili zadatke na kompjuteru koje su zahtevali brze odluke i impulsivna reagovanja.

Skeniranje je bilo fokusirano na područje poznato kao anteriorni cingularni korteks (ACC), za koje se već od pre veruje da je povezano sa donošenjem odluka.

Nakon puštanja na slobodu naučnici su pratili bivše zatvorenike iduće četiri godine da bi videli koji od njih su se vratili u zatvor.

Istraživanje je pokazalo zanimljive rezultate:

Muškarci koji su imali nižu aktivnost ACC imali su puno veće šanse da ponovo završe u zatvoru, čak i kada su naučnici uzeli u obzir ostale faktore, poput životnog doba, korištenja opojnih sredstava i psihopatskih osobina.

Muškarci koji su bili u donjoj polovini po aktivnosti ACC čak su 2,6 puta češće ponovno završavali u zatvoru, a čak 4,3 puta češće kada se gledaju samo nenasilni zločini.

Kil napominje da je taj dio neurologije još u "povojima", te da skeniranja nisu savršena.

Samo zato što neko ima slabiju aktivnost u ACC ne znači da će sigurno prekršiti zakon, niti intenzivnija aktivnost znači da više nikad neće završiti u zatvoru, ali je istraživanje "otvorilo vrata" daljem ispitivanju veze između aktivnosti mozga i kriminalnog ponašanja.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...