SUPERKOMJUTER: Roundraner odlazi u penziju
Foto: Youtube.com

Zbogom

SUPERKOMJUTER: Roundraner odlazi u penziju

Tech -
Superkompjuter vredan 121 milion dolara, iako i dalje među 25 najbržih na svetu, prema rečima zvaničnika u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos, biće zamenjen manjim, bržim, energetski efikasnijim i jeftinijim

ALBUKERKI - Superkomjuter "Roudraner" (Roadrunner) iz laboratorije za nuklearna istraživanja u Nju Meksiku, koji je pre samo pet godina bio najbrži računar na svetu, u ponedeljk će biti isključen.

Ovaj superkompjuter vredan 121 milion dolara, iako i dalje među 25 najbržih na svetu, prema rečima zvaničnika u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos, biće zamenjen manjim, bržim, energetski efikasnijim i jeftinijim. "Roudraner" je 2008. godine postao prvi kompjuter koji je probio granicu od jednog petaflopa s urađenih više od kvadrilion (broj s 15 nula) matematičkih proračuna u sekundi.

Tim u Los Alamosu napravio je u saradnji s Aj-Bi-Emom (IBM) superkompjuter Roudraner od komercijalno dostupnih delova, da bi na kraju 278 rekova veličine frižidera, popunjeno s dve vrste procesora što je sve povezano s 89 kilometara fiber optičkih kablova. Bilo je potrebno više od 20 prikolica velikih kamiona da se delovi prevezu od Njujorka do severa Novog Meksika.

Superkomjuter "Roudraner" je korišćen u prethodnih pet godina za modelovanje neopaženih delova univerzuma, bolje razumevanje lasera i rad nukearnog oružja. Takođe su izvođene simulacije koje bi trebalo da ustanove bezbednost i pouzdanost zastarelog američkog arsenala.

Naučnici u Los Alamosu, zajedno s kolegama u laboratoriji Sanida u Albukerkeu i Lorens Livmor laboratoriji u Kaliforniji sada koriste superkompjuter "Cielo" postavljen 2010. godine, koji je nešto brži od Roudranera, ali zauzima daleko manje prostora i košta 54 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track