SOLAR SITI: Da li je ovo budućnost grada?!
Foto: Youtube.com

Ušteda energije

SOLAR SITI: Da li je ovo budućnost grada?!

Tech -
Instalacija 4.400 solarnih ploča na krovu železničke stanice pretvorilo je 127 godina staru stanicu u novo gradsko obiležje glavnog grada Velike Britanije

Na krov nove platforme železničke stanice postavljeno je 4.400 solarnih ploča koje će proizvoditi čistu energiju radi zaštite okoline. Prema kompaniji "Solar Century" koja je zadužena za ovaj projekat, instalacija ploča trajala je tri godine, a završni sistem ne samo da stvara čistu energiju za železničku stanicu, već pomaže i u širenju novog koncepta zaštite okoline

"Prvenstveno smo želeli da dobjemo energiju iz obnovljivih izvora, integriranu u gradski sistem koji mora biti primer za nove tehnologije", rekao je Gavin Roberts, vođa projekta. Roberts je objasnio da je solarna energija najčistiji tip obnovljive energije i posebno je pogodna za gusto naseljene gradove.

"Mislim da solarne ploče imaju prednost u gradovima u odnosu na vetroturbine, jer u gradovima za njih ima dosta mesta na krovovima. Osim toga, ne morate uvoziti energiju proizvedenu izvan grada. Tako štedite i na tim troškovima", rekao je Roberts.

Za razvoj obnovljive energije potrebno je imati podršku vlasti u političkom i finansijskom smislu. Vlast u Londonu subvencionirala je ovu instalaciju solarnih ploča kako bi se ubrzalo smanjenje emisije ugljen-dioksida.

http://www.youtube.com/watch?v=_0rK9IobMqo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track