SVEMIRSKI BROD: SAD pravi letelicu koji krivi prostor i vreme?!

Neverovatno

SVEMIRSKI BROD: SAD pravi letelicu koji krivi prostor i vreme?!

Tech -
Naučnik Harold Vajt sa svojim timom u Nasi radi na supersvetlosnom motoru za zvezdana putovanja

VAŠINGTON - Udaljenost drugih galaksija izgleda nepremostiva, ali neki naučnici tvrde da se brzinom svetlosti na "supersvetlosnom motoru" do sistema Alfa-Kentaur može stići za svega dve nedelje?!

Naučnik Harold Vajt sa svojim timom u Nasi radi na "supersvetlosnom motoru" za svemirska putovanja.

Vajtovo istraživanje je pokušaj usavršavanja koncepcije meksičkog fizičara Migela Alkuberea, koja je 1994. godine izazvala velike sporove u naučnom svetu. Meksikanac je pretpostavio da može da se skuplja prostor ispred svemirskog broda, a iza njega da se širi.

Brod može da se smesti u "mehur iskrivljenog prostora" i da ostaje nepokretan, zato ljudi unutar njega ne osećaju opterećenje. Unaokolo leti samo prostor, a na račun toga se i dešava premeštanje.

Prostor može da se širi i skuplja brzinom većom od brzine svetlosti.

To ne protivreči Anštajnovoj teoriji, jer nijedan predmet u "mehuru" faktički se ne kreće brzinom većom od brzine svetlosti.

Za formiranje "mehura" potrebna je specijalna supstanca, negativna masa koja pri potpunom raspadu može da oslobodi neophodnu "tamnu" energiju.

U proračunima pristalica teorije Alkuberea navođene su njene različite veličine, ekvivalent tri mase Sunca, masa Jupitera...

Harold Vajt je u svojim sadašnjim proračunima smanjio na 700 kilograma, uz uslov da "mehur" nema formu sfere, već "krofne". On kaže da rezultati rada ulivaju nadu.

Njegov tim uz pomoć lasera pravi minijaturni model motora Alkuberea, gde bi prostor bio iskrivljen, u odnosu jedan prema deset miliona.

Interesovanje Nase za ovu ideju nije neobično. U SAD postoji i odbrambena agencija DARPA. Ona takođe finansira netradicionalna istraživanja..

Ipak, dobar deo naučnika sa velikom nevericom gleda na ovakva istraživanja.

Rukovodilac odeljenja Fizičkog instituta "RAN Lebedev" Oleg Daljkarov kaže za Glas Rusije da je finansiranje sličnih ideja povoljno samo njihovim autorima i predstavlja obično trošenje novca.

Postoji li nada da takav brod bude napravljen?

Prvo treba naći način da se nekako ukroti negativn masa, njoj se pripisuje razletanje galaksija i širenje vasione.

Za sada, fizičari su spremni da razmatraju samo matematički model i laboratorijske eksperimente.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track