SRPSKI STRUČNJACI: Napravili softer koji zamenjuje bankare

Ašeco SEE

SRPSKI STRUČNJACI: Napravili softer koji zamenjuje bankare

Tech -
Taj softver, koji je kompatibilan s najsavremenijim svetskim uređajima za plaćanje, omogućava rad prvih "samouslužnih ekspozitura" 24 sata dnevno

BEOGRAD - Kompanija Ašeco SEE predstavila je danas softver za bankarsko poslovanje koji su razvili srpski inženjeri, a koji omogućava da korisnik obavi sve bankarske transakcije, od plaćanja računa, preko menjačkih poslova, do deponovanja novca, i to bez prisustva bankarskog službenika.

Taj softver, koji je kompatibilan s najsavremenijim svetskim uređajima za plaćanje, omogućava rad prvih "samouslužnih ekspozitura" 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Nekolicina "samouslužnih ekspozitura" već je u funkciji u Srbiji, a očekuje se da će njihov broj u narednom periodu značajno porasti.

"Ovi uređaji izgledom podsećaju na uobičajene bankomate, ali korisnicima omogućavaju da bez prisustva službenika banke plate račune za Infostan, struju ili telekom, kao i da obavljaju menjačke poslove, podižu gotovinu mobilnim telefonom bez kartice, odnosno deponuju gotovi novac", izjavio je Branislav Popović iz kompanije Ašeco na konferenciji za štampu.

On je dodao da su "zagarantovani visok nivo sigurnosti transakcija i privatnost korisnika".

"Ašeco SEE je posebnu pažnju posvetio razvoju aplikacija i kompletnih sistema za upotrebu mobilnih telefona u plaćanju i podizanju novca, u čemu vide budućnost", naglasio je Popović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji u proseku na dva stanovnika dolaze tri mobilna telefona, a plaćanje ovim uređajima ima čitav niz prednosti, jer su telefoni uvek kod građana, usluga je neprekidno dostupna, a upotreba je jednostavna i bezbedna.

Član UO Ašeco Vladan Atanasijević rekao je da njegova kompanija "stoji državi na raspolaganju svojim znanjem i iskustvom, i želi da se slična efikasnost i jednostavnost primeni i u poslovima građana s državom, na primer kod izdavanja različitih dokumenata".

Domaći softver već se primenjuje u nekim od banaka koje posluju u Srbiji, izvezen je u Rumuniju, Sloveniju, BiH i Crnu Goru, dok su u toku pregovori sa više afričkih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track