ČUDESNA LETELICA: Solarni avion spreman za put oko sveta
Foto: Youtube.com

Testovi već počeli

ČUDESNA LETELICA: Solarni avion spreman za put oko sveta

Tech -
Ovaj solarni avion leti zahvaljujući 12.000 solarnih ćelija koja se nalaze na njegovim krilima

Piloti Bertrand Pikard i Andre Borsčberg spremni su za prvi let preko Amerike sa svojim solarnim avionom. Ovo je letelica koja ima mogućnost letenja i po noći kada nema sunca zahvaljujući velikim krilima sa solarnim ćelijama.

Ovaj jedinstveni dizajn letelice "Solar Impulse HB-SIA" ima raspon krila veći nego boing 747 i teži nešto manje od prosečnog automobila, što znači da mu količina apsorbovane energije može trajati i za vreme kada sunca nema.

"HB-SIA" spreman je za put preko Amerike ujedno i test letom za put oko sveta, istaknuli su ljudi koji stoje iza ovog projekta.

"Solar Impulse HB-SIA" već je dobio dozvolu za let preko SAD, pa su tako Bertrand Pikard i Andre Borsčberg spremni da polete u San Francisku sledeći mesec i slete u Njujork.

Inače "Solar Impulse" već drži rekordu u najdužem letu s ljudskom posadom, pa je tako u vazduhu ostao više od 26 sati na visini od 30.000 metara iznad Švajcarske. Ovaj solarni avion leti zahvaljujući 12.000 solarnih ćelija koja se nalaze na njegovim krilima.

http://www.youtube.com/watch?v=_LtTFpltoZE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track