MAJKROSOFT: Korisnici ne odustaju od Vindouza XP
Foto: Wikipedia.org

Prestaje podrška

MAJKROSOFT: Korisnici ne odustaju od Vindouza XP

Tech -
Iako je Majkrosoft najavio gašenje podrške za XP sledeće godine, podaci pokazuju da korisnici ovog OS ne odustaju i da je još uvek rasprostranjen

Podaci firme koje se bavi veb analitikom "Net Applications" pokazuju da je pad udela Vindouz XP na tržištu praktično zaustavljen još od 1. januara ove godine. Tokom poslednja tri meseca pad udela Vindouz XP iznosio je svega 0,12 procentnih poena mesečno, što je znatno manje od prošlogodišnjeg proseka koji je iznosio 0,68 procentnih poena mesečno. Čak i taj prosek od 0,68 procentnih poena mesečno tokom proteklih 12 meseci manji je od onog u prethodnih 12 meseci koji je iznosio 0,83 procentnih poena.

Ovi podaci neće obradovati Majkrosoft koji već dve godine apeluje na korisnike Vindouz XP da nadograde svoj operativni sistem, upozoravajući ih da će obustaviti isporuku besplatnih sigurnosnih ažuriranja posle 8. aprila 2014. godine.

Na osnovu podataka "Net Applications" moguće je predvideti šta će se dogoditi u budućnosti ukoliko se zadrži prosek opadanja učešća OS koji je obeležio proteklih 12 meseci. U aprilu iduće godine skoro trećina računara (30%) biće oni sa operativnim sistemom Vindouz XP. Sličan trend postoji i kada je reč o poslovnim korisnicima.

Zašto je ovo važno? Vindouz XP neće prestati da radi sledeće godine. Neće se dogoditi ništa dramatično što bi korisnici mogli da primete - sistem će raditi, radiće programi i internet kao i ranije. Ali bi korisnici ipak trebalo da budu zabrinuti - Majkrosoft neće više isporučivati sigurnosna ažuriranja. S obzirom da kriminalci često koriste ranjivosti u sistemima u svojim napadima, bagovi u XP biće pravi raj za njih.

Neki stručnjaci očekuju da će Majkrosoft promeniti odluku i produžiti podršku za Vindouz XP kako bi zaštitio ogroman broj korisnika svog ostarelog operativnog sistema. Međutim, za sada nema naznaka da u Majkrosoftu uopšte imaju želje da to urade.

Podrška za Vindouz XP u trenutku kada bude okončana će biti najduža u istoriji, 12 godina i 5 meseci, što je dve i po godine duže od uobičajenog trajanja podrške. Ipak, mnogi smatraju da bi Majkrosoft morao o svemu ovome još jednom da razmisli.

Većina stručnjaka smatra da je malo verovatno da će odluka koju je Majkrosoft već saopštio biti promenjena, i da je Majkrosoft već uradio dovoljno podržavajući XP duže nego bilo šta drugo, tako da je to i sa moralnog stanovišta logičan ishod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track