GUGL NAOČARE: Originalan izum Da Vinčija?!
Foto: Www.mashable.com

Neverovatno

GUGL NAOČARE: Originalan izum Da Vinčija?!

Tech -
Skica svojevrsne preteče "Gugl Glasa" je gruba i prilično jednostavna, ali opis koji pored nje stoji nepogrešivo ukazuje na sličnosti sa "Gugl Glas" konceptom

Kada je prvi put pre par godina otkriveno nekoliko skica i zabeleški o izumima slavnog umetnika niko nije obratio pažnju na jednu, kasnije će se ispostaviti vrlo zanimljivu skicu, koja neodoljivo podseća na "Gugl Glas" projekat.Leonardovu skicu naprave koja podseća na "Gugl Glas" ponovo je "otkrio" doktor fizike sa Univerziteta Ilinois Bert Vajld, koji se, inače bavi nuklearnim istraživanjima.

"Skica svojevrsne preteče "Gugl Glasa" je gruba i prilično jednostavna, ali opis koji pored nje stoji nepogrešivo ukazuje na sličnosti sa "Gugl Glas" konceptom", rekao je doktor Vajld.Doktor Vajld smatra da ova slika nije privukla pažnju prilikom prvog pregleda najverovatnije zbog toga što u to vreme nisu postojali moderni koncepti kao što su "Gugl Glas" i drugi oblici "nosive" virtuelne stvarnosti, koji danas privlače puno pažnje. Takođe, moguće je da je slika preskočena i zbog svojih malih dimenzija, koje su propratne skice i tekst činile vrlo teško čitljivim. Tome je doprinela i činjenica da su pored nejasne skice "nečega" bili da Vinčijevi koncepti padobrana i helikoptera, koji su za petnaesti vek i renesansno doba bili nezamislivo daleko ispred svog vremena.

Vajld je sličnost sa "Gugl Glas" projektom uočio tokom pregleda da Vinčijevih radova u Milanu, u istorijskoj biblioteci Ambrozijana. Slika prikazuje muškarca koji nosi dodatak na desnom oku, koji je tankim držačem povezan sa desnim uvetom, a na nosu ima "neku vrstu nosača, koji sigurno boli". U krugu pored nacrtana je još jedna skica, koju je bilo vrlo teško protumačiti, ali je izgledala kao sledeća (dopunska) scena, koja se nadovezuje na glavnu skicu. Leonrado da Vinči je svoj koncept nazvao "Occhiovita Immagine", što bi u grubom prevodu značilo "Pregled slika očima".

Noseći da Vinčijev izum posmatrač bi video svoje okruženje, ali i "dodatno okruženje ili aktivnost" uporedo sa njim. "da Vinči nije upotrebio termin "aktivnost" u svom opisu ovog izuma", navodi Vajld i nastavlja: "Upotrebio je konstrukciju "importante testo", koja u prevodu znači važan tekst ili nešto slično", što bi trebalo da znači da ovaj izum, u stvari prikazuje tekst iznad korisnikovog života, odnosno okruženja".Daljim naučnim istraživanjima utvrđeno je da su skice, uključujući i "Occhiovita Immagine" autentične i da su zaista delo slavnog umetnika.

Velika sličnost ovog da Vinčijevog koncepta, za koji je saznao portal Mashable, povukla je za sobom veliki broj pitanja o tome da li je i kada, ako jeste, neko iz Gugl kompanije saznao za njega, kao i da li je on, možda bio inspiracija za "Gugl Glas". Portal Mashable navodi da su kontaktirali kompaniju Gugl u vezi sa ovim otkrićem, ali da odgovor još uvek nije stigao.

http://www.youtube.com/watch?v=V6Tsrg_EQMw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track