FEJSBUK TELEFON: Zakerberg predstavio novi HTC i home aplikaciju
Foto: Beta

Novi korak

FEJSBUK TELEFON: Zakerberg predstavio novi HTC i home aplikaciju

Tech -
Danas ćemo napokon da pričamo o tom Facebook telefonu. Tačnije, o tome kako možemo da Android telefon transforimišemo u sjajnu društvenu spravicu, bile su prve reči Marka Zakerberga

Mark Zakerberg predstavio je u Kalifornij svoju Fejsbuk "Home" opciju, odnosno aplikaciju. Tokom predstavljanja novog proizvoda Zakerberg je potencirao činjenicu da u pitanju nije ni pravi telefon ni Android OS, već nešto znatno dublje od obične aplikacije, unapređeni korisnički interfejs. U pitanju je znatno obimnije integrisanje Fejsbuk filozofije u jedan telefon u obliku Fejsbuk "Homea" i "homescreen", i "lockscreen" imaće učitan sadržaj sa Fejsbuk u pozadini koji će biti konstantno prikazivan. Sve što je potrebno jeste da dodirnete ekran dva puta kako bi lajkovali nešto. Takođe, sadržaj je moguće komentarisati i direktno sa home ekrana. Home zapravo predstavlja skup aplikacija koje su duboko integrisane u Android i koje vaš telefon pretvaraju u Fejsbuk telefon. Sve notifikacije dolaze od ljudi a ne aplikacija, tako da uz obaveštenje dobijate i sliku osobe koja je u pitanju. Na ekranu je stalno prisutna i vaša fotografija i ukoliko kliknete na nju vraćate se na početnu Fejsbuk stranicu.

Ukoliko želite da dobijete prečicu do određenih funkcija, potrebno je samo da duže vreme držite ikonicu sa vašom fotografijom.

Kada je slanje poruka u pitanju, tu je nova stvar nazvana “Chatheads”. Sve što je potrebno jeste da dodirnete ikonicu sa likom prijatelja na ekranu i moćićete da mu pošaljete poruku. Novi sistem radiće sa Fejsbuk porukama i SMS porukama. Ovo znači da nećete dobijati notifikacije o porukama već ćete istog trenutka moći da vidite ko vam je i šta poslao. Ukoliko ste u sred razgovora sa nekom osobom, u desnom uglu, bez obzira na to koju aplikaciju koristite ili surfujete internetom, ikonica sa likom te osobe će vas pratiti tako da i dalje možete da komunicirate bez obzira na to šta radite na telefonu sve dok ne odlučite da ih uklonite poput uklanjanja ikonica u standradnom Androidu. Fejsbuk "Home" će biti dostupan i za tablet uređaje a ne samo za pametne telefone. Prvi telefon koji će dolaziti sa integrisanim Fejsbuk Homeom je HTC "first". Telefon zbog svoje cene, koja će u Americi iznositi 99 dolara u mreži AT&T, neće posedovati napredan hardver. U pitanju je 4.3-inčni 720p HD displej kao i Qualcommov Snapdragon S4 procesor, 1GB RAM-a i kamera od 5 megapiksela. Fejsbuk "Home" će takođe biti dostupan u Gugl Plej prodavnici od 12. aprila, a od uređaja koji će ga u početku podržavati navedeni su HTC One, HTC ONE X i X+, Samsung Galaxy S III i S IV kao i Note II.

http://www.youtube.com/watch?v=Lep_DSmSRwE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja