HP predstavio unapređene ekonomične servere
Foto: Wikipedia.org

Hjulit Pakard

HP predstavio unapređene ekonomične servere

Tech -
Kompanija Hjulit Pakard predstavila je svoj komercijalni server HP munšut sistem, koji koristi do 89 odsto manje energije, 80 odsto manje prostora i košta 77 odsto manje

Kompanija "Hjulit Pakard" (HP) predstavila je prvi komercijalno dostupan HP munšut (moonshot) sistem, koji uvodi potpuno novu ekonomiku infrastrukture, jer koristi do 89 odsto manje energije, 80 odsto manje prostora i košta 77 odsto manje od tradicionalnih servera.

"Uz gotovo 10 milijardi uređaja povezanih na internet i prognoze da će se nastaviti njihov eksponencijalni rast, došli smo do tačke u kojoj zahtevi vezani za prostor, energiju i troškove postojeću tehnologiju ne čine održivom", saopšteno je iz HP.

Iz kompanije navode da HP munšut označava početak novog IT stila, koji će promeniti ekonomiku infrastrukture i postaviti osnovu za narednih 20 milijardi uređaja.

Novi sistem je druga generacija servera proizašla iz HP projekta munšut, koja je kreirana da se izbori sa izazovima koje postavljaju "cloud" - velike količine podataka, kao i društvene i mobilne aplikacije.

HP munšut serveri koriste čipove koji se obično viđaju u smartfonima i tabletima, a koji omogućavaju da serveri smanje potrošnju energije, kao i da budu gušće upakovani, a sve to po značajno nižim troškovima.

Zauzimaju desetinu prostora potrebnog tradicionalnim serverima, što omogućava da se u jedan serverski orman ugradi čak 1.800 servera. Iz HP kompanije kažu da ovo nudi ubedljivo rešenje za problem sa fizičkim prostorom u data centrima.

Prvi HP "proliant munšut" server dolazi sa Intel Atom S1200 procesorima i podržava veb hosting rešenja. HP "moonshot 1500" je 4.3u serversko kućište u koje je ugrađeno 45 kaseta sa Intel procesorima, jedan mrežni svič i zajedničke komponente.

Sistem je već dostupan u SAD i Kanadi, a u Evropi, Aziji i Južnoj Americi biće dostupan početkom sledećeg meseca, po ceni od 50.605 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track