OPERACIONI ROBOT: Da Vinči sve popularniji!
Foto: Youtube.com

Robotske operacije

OPERACIONI ROBOT: Da Vinči sve popularniji!

Tech -
Na jednoj robotskoj ruci je kamera koja hirurzima omogućava da posmatraju operaciju, a druge su opremljene malim hirurškim instrumentima

ČIKAGO - Medicinski robot da Vinči upotrebljen je u skoro 400.000 operacija izvršenih u SAD 2012. godine, skoro tri puta više nego u 2008. Sistem da Vinči u upotrebi je od 2000. godine. Čini ga robot sa tri ili četiri ruke kojima hirurzi upravljaju preko računarskog sistema, na rastojanju od pacijenta.

Na jednoj robotskoj ruci je kamera koja hirurzima omogućava da posmatraju operaciju, a druge su opremljene malim hirurškim instrumentima.

Trenutno se, međutim, vodi istraga zbog sve većeg broja prijavljenih problema, među kojima je i nekoliko smrtnih slučajeva koji bi mogli biti u vezi sa primenom ovog robota. Bilo je i nekoliko uznemirujućih incidenata, robotska ruka koja nije htela da ispusti tkivo koje je zahvatila tokom operacije kao i robotske ruke koja je pacijentkinju udarila u lice dok je ležala na operativnom stolu.

Pojedini lekari strahuju da su oduševljenje tom tehnologijom i marketing rasirili njenu primenu i da nema dovoljoljno dokaza da su robotske operacije bolje ili bar jednako dobre kao standardne. Mnoge bolnice u SAD reklamiraju robotske operacije u brošurama za pacijente, putem interneta, pa čak i bilbordima na autoputevima. Neke od primena da Vinčija su operacije uklanjanja prostate, žučne kese, histerektomija, operacije srčanih zalistaka, smanjenje želuca i transplantacija organa.

Njegova upotreba proširila se u celom svetu, mada je najpopularnija u SAD. Za hirurge, koji tokom operacije ne stoje nad pacijentom već upravljaju robotom putem računara, takve procedure su manje naporne. Još jedna prednost je i što robotske ruke ne drhte.

Zastupnici kažu da pacijenti krvare manje i da se često otpuštaju iz bolnica ranije nego što je obično za standardne laparoskopske operacije i operacije koje zahtevaju velike rezove. Američka administracija za hranu i lekove (Food and Drug Administration), međutim, ispitjue sve veći broj problema koji se javljaju prilikom robotskih operacija. Početkom godine, FDA je počela da anketira hirurge koji upotrebljavaju robotski sistem. Agencija sprovodi takva istraživanja rutinski, međutim, njena predstavnica Sinim Rivers rekla je da je povećan broj izveštaja o problemima koji nastaju prilikom primene da Vinčija razlog da se ono sprovede baš sada.

Među izveštjima podnetim od početka 2012. je pet smrtnih slučajeva. Da li je broj incidenata zaista porastao nije sigurno. Rivers je rekla da nije mogla da odredi razmere tog rasta i da bi on jednostavno mogao biti odraz povećane svesti lekara i bolnica o potrebi da se problemi prijave. Rast bi se mogao pripisati i povećanoj primeni, kompanija Intuitiv surdžikal (Intuitive Surgical Inc.), koja je napravila da Vinčija, saopštila je da je robotskih operacija prošle godine bilo 367.000, a 114.000 u 2008. godini.

Da Vinči je jedini proizvod te kompanije i jedni robotski sistem za operaciju na mekom tkivu koje je odobrila FDA. Postoje drugi robotski sistemi koje je odobrila FDA, između ostalih za neurohirurške i ortopedske zahvate. Nešto manje od 1.400 američkih bolnica - skoro jedna u četiri, ima bar jedan sistem da Vinči. Svaki košta oko 1,45 miliona dolara.

http://www.youtube.com/watch?v=WgVoN8qNsz0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track