KRAJ PIRATERIJI: Sajtovima za skidanje muzike preti gašenje!

Unija diskografa Srbije

KRAJ PIRATERIJI: Sajtovima za skidanje muzike preti gašenje!

Tech -
Unija je formirala jedinstvenu mrežu Jutjub kanala koji će biti dodeljeni pevačima na administriranje

Unije diskografa Srbije (UDS), izdavačke kuće i pevači udružili su se protiv piraterije, a ako se njihove namere ostvare mogli bi da dobiju autorska prava na produkciju na internetu, uključujući i spotove koji se vrte na Jutjubu. To znači da će divlji sajtovi, koji šeruju muziku i Jutjub kanali bez dozvole uskoro biti ukinuti.

Unija je formirala jedinstvenu mrežu Jutjub kanala koji će biti dodeljeni pevačima na administriranje. Oni će biti pod kontrolom izdavača i pevača i na ovaj način će i jedni i drugi imati mogućnost da zarade - kaže Rodoljub Stojanović, generalni direktor UDS.

U vremenu ekspanzije digitalne prodaje, srpski izdavači kažu da neće dozvoliti da izdanja koja oni proizvode prepuste nekom drugom na digitalnu distribuciju i da pasivno posmatraju internet pirateriju.

U procesu je i prebacivanje kataloga domaćih izdavača na poseban kanal Jutjuba, a u narednih nekoliko meseci biće blokirani svi spotovi, klipovi, audio i video snimci koji se nalaze na kanalima neautorizovanim od diskografa, kažu u UDS.

Koliko na Jutjubu može da se zaradi, najbolje pokazuje primer izvođača Psaja, čija je pesma Gangam stajl zaradila više od milion dolara na ovaj način, dok Aca Lukas i Ivana Selakov sa pesmom "Daleko si", iako imaju više od 28 miliona pregleda, nisu zaradili ni dinar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track