ALARMANTNO: Jadransko more samo što nije proključalo!
Foto: Marinexplore.com

Posledice nesagledive

ALARMANTNO: Jadransko more samo što nije proključalo!

Tech -
Organizacija Marineksplor iz Kalifornije napravila je mapu zagrevanja mora, a na njoj je prikazano i Jadransko more koje se ugrejalo za 2 stepena

Klimatske promene uveliko utiču i na temperature okeana i mora. Na karti koju je ovih dana objavila organizacija "Marinexplore" iz Kalifornije, jasno se vidi kako se proces zagrevanje pojedinih područja odvija puno brže nego prije. Među mora koja se najbrže zagrevaju spada i Jadran.

Karta na kojoj se vidi zagrevanje okeana i mora jasno pokazuje da je temperatura u Atlantskom, Tihom i Indijskom okeanu u posljednjih 100 godina porasla za jedan stepen.

Neka područja čak bileže i porast od dva stepena, što je slučaj i sa severom Jadranskog mora.

Za razliku od većine mora koja je obležio porast temperature, ima i onih koja su se ohladila, poput područja oko Antarktika. Tamo se mogu naći i najveće oscilacije, površinska temperatura bleži hlađenje do dva stepena, baš kao i zagreavanje u istom rasponu.

Roberto de Almeida, okeanograf iz "Marinexplorea", ističe jedan jako zanimljiv podatak, pojedini delovi Tihog i Atlantskog okeana zagrevaju se čak do 700 metara dubine, što bi moglo ugroziti morske organizme budući da većina njih živi u gornjem sloju do 400 metara dubine.

Takvo zagrevanje moglo bi u budućnosti bitno uticati na život u moru, od sitnih planktona do velikih kitova.

"Što se atmosfera više zagrijava, okeani primaju više toplote, koja prodire prema dole", objašnjava De Almeida.

Upravo bi ta energija mogla uticati na okeanske struje, koje deluju na vremenske (ne)prilike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track