BRŽE DO KRIMINALACA: Čip čita DNK za sat vremena!
Foto: Youtube.com

Veliko otkriće

BRŽE DO KRIMINALACA: Čip čita DNK za sat vremena!

Tech -
Trenutno za DNK analizu specijalno opremljenoj laboratoriji potrebna su tri do četiri dana rada po pacijentu, sa ovim čipom je to smanjeno na manje od jednog sata

Panasonik i belgijska laboratorija IMEC uspešno su proizveli čip koji može da testirai DNK za manje od sat vremena. Čip u sebi objedinjuje tehnologiju za sve faze prikupljanja genetske informacije i dovoljno je u čip ušpricati malo krvi i za manje od sat vremena čip će izbaciti sve dostupne podatke o DNK neke osobe.

Tehnologija specifično traga za jednonukleotidnim polimorfizmima (SNP), koji mogu da indetifikuju najčešće varijacije u ljudskim genima.

Uz pomoć ove tehnologije, biće moguće dizajnirati lekove specifično namenjene individualnom pacijentu, prepoznati brojne genetske bolesti, genetske sklonosti raznim bolestima i mnoge druge informacije koje su zapisane u našim genima, a koje će omogućiti brže i uspešnije lečenje pacijenata, uz manje nuspojava.

Trenutno, za identičnu identifikaciju SNP u DNK, specijalno opremljenoj laboratoriji potrebna su tri do četiri dana rada kako bi dobili podatke za samo jednog pacijenta.

"Istraživajući SNPo, moći ćemo predvideti da li bi neki lek mogao raditi na tom pacijentu, ili bi imao jače nuspojave. Omogućiće individualne terapije", rekao je Iširo Jamašita, Panasonikov naučnik.

http://www.youtube.com/watch?v=oRWeD2VFh7w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track