SMARTFON TERORIZAM: Moguće telefonom oteti avion!
Foto: Tanjug

Zastrašujuće

SMARTFON TERORIZAM: Moguće telefonom oteti avion!

Tech -
Nemački bezbednosti konsultant pokazao kako se preko Android aplikacije može oboriti avion

Da li je ovo najsmrtonosnija smartfon aplikacija ikada?

Nemački bezbednosti konsultant, koji je takođe komercijalni pilot, pokazao je zastrašujuće programske alate za koje kaže da se mogu koristi prilikom otmice aviona, što bi bilo urađeno na daljinski, koristeći samo jedan Android telefon. Govoreći na samitu o bezbednosti u Amsterdamu, Hugo Teso rekao je da je proveo tri godine u razvoju programa SIMON. Reč je o zlonamernom kodu koji bi mogao da se koristi za napad preko softvera za avio-bezbednosti sa Android aplikacijom koju je nazvao PlaneSploit.Korišćenjem simulatora leta, Teso je prikazao sposobnost programa da promeni brzinu, nadmorsku visinu i smer virtuelnom avionu slanjem radio signala za let. On naglašava da postojeći sigurnosni sistemi nemaju dovoljno jaku metode autentifikacije aviona da li komande dolaze iz legitimnog izvora, odnosno od prave kontrole leta."Možete koristiti ovaj sistem za izmenu otprilike svega vezanog za navigaciju aviona", rekao je Teso posle prezentacije.Hugo Teso kaže da alati takođe mogu da se koriste kako bi izmenili podatke na ekranu pilota, čak i da isključe svetla u kabini. Sa Android aplikacijom kaže da daljinski može da kontroliše avion jednostavnim korišćenjem unapred učitane komande poput "Molim vas idite ovde" i zloslutno spustite se ka zemlji...Analitičar Graham Klulej iz kompanije Sofoj sekjuriti kaže da je nejasno koliko je stvarno opasna aplikacija u stvarnim uslovima.

"Niko drugi nije imao priliku da testira ove tvrdnje istraživača, koji ih je srećom sačuvao kao tajne podatke. Takođe nam je rekao da je obavestio nadležne organe, kako bi reagovali na vreme. Teso je rekao je da je kontaktirao vazduhoplovne bezbednosne zvaničnike u Sjedinjenim Državama i Evropi, kao i aviokompanije.

Teso nije jedini haker koji upozorava na ovaj problem. Naime, prošle godine, na konferenciji u Las Vegasu kompjuterski naučnik Andrej Kostin pričao je o slabosti novog američkog sistema bezbednosti avio-saobraćaja, koji stupa na snagu sledeće godine. Tada je rekao da je moguće pratiti privatne avione, presretati poruke i komunikacije između aviona i kontrole avio-saobraćaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track