Gugl 5 puta bezbedniji od Majkrosoft pretraživača bing!

Bezbednost na prvom mestu

Gugl 5 puta bezbedniji od Majkrosoft pretraživača bing!

Tech -
Šansa da ćete se koristeći bing za pretragu sresti sa malverom je 5 puta veća nego ako koristite Gugl

Institut "AV-Test"čije je sedište u Magdeburgu, u Nemačkoj, analizirao je milione veb sajtova koji se podjednako pojavljuju u rezultatima pretraga i Guglovog i Majkrosoftovog pretraživača bing.

Broj malicioznih sajtova koji su otkriveni je relativno mali - svega 5000, ali studija AV-Testa ukazuje na to ko je od dva pretraživača bolji u zaštiti korisnika od klikova na linkove za zaražene stranice. Malveri su pronađeni na 272 od 11 miliona web sajtova iz Google-ovih rezultata, u poređenju sa 1 285 sajtova zaraženih malverima koji su pronađeni na skoro identičnom obimu rezultata do kojih se došlo korišćenjem Binga. "Yandex", koji se često naziva "ruskim Guglom", je imao daleko lošije rezultate u odnosu na ova dva pretraživača, sa 3 330 zaraženih sajtova pronađenih među 13,69 miliona veb sajtova.

Drugim rečima, šansa da ćete se koristeći Bing za pretragu sresti sa malverom je 5 puta veća, a na "Yandex" 10 puta veća, nego ako koristite Gugl.

Autori malvera koriste slične taktike kao i legitimni proizvođači sadržaja. Oni koriste često tražene termine u pretrazi, a u mnogim slučajevima koje je analizirao "AV-Test", autori malvera koriste ključne reči se uzimaju iz najvažnijih vesti i back linkove. To pomaže malim sajtovima da steknu bolju poziciju u rezultatima pretrage a time se povećavaju šanse da će korisnik kliknuti na maliciozni link.

Istraživanje "AV-Test" Instituta takođe otkriva da antivirusni programi detektuju malvere u 92,5 do 100 odsto slučajeva, u zavisnosti od toga o kom programu je reč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track