NASA NAŠLA OLUPINU: Snimili rusku letelicu koja je nestala 1971 na Marsu!
Foto: Mars Reconnaissance Orbiter

MRO orbiter

NASA NAŠLA OLUPINU: Snimili rusku letelicu koja je nestala 1971 na Marsu!

Tech -
NASA je fotografisala sa svojim Mars reconnaissance orbiterom nešto za šta se tvrdi da je ruska letelica koja je nestala 1971. godine

Fotografije NASA "Mars Reconnaissance Orbiter" (MRO) otkrile su područje gde se srušila letelica "Soviet Mars 3 Lander", koja je nestala još 1971. godine. MRO od 2006. godine leti oko Marsa kako bi istražio planetu, a ruski stručnjaci su izvestili kako se prema obliku na fotografijama može zaključiti da se radi o srušenoj ruskoj letelici.

Dodaju kako je ipak previše rano još sa sigurnošću tvrditi da je to zaista ruska letelica. Na fotografijama se mogu videti dijelovi letelice, kao i deo padobrana koji je bio zakačen na motor rakete. Fotografije su istražili i ruski entuzijasti, koji već godinama pokušavaju da dođu do zaključka gde je nestala letelica pala.

"Istraživali smo mnoge fotografije i nakon nekog vremena smo odustali. Ipak krajem prošle godine smo počeli da istražujemo novije fotografije koje je snimio MRO i tada smo se iznenadili kada smo videli obrise letelice", kazali su entuzijasti. Dodaju kako su bili u kontaktu sa stručnjacima NASA agencije, a istraga je još u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track