BRUTALNI NAPAD: Sajtovi napadnuti sa 90.000 IP adresa!
Foto: Wordpress.com

Neverovatno

BRUTALNI NAPAD: Sajtovi napadnuti sa 90.000 IP adresa!

Tech -
Predhodnih dana stručnjaci su bili zaprepašćeni organizovanim napadom sa 90.000 IP adresa na Word Press sajtove

Prethodnih dana "Word Press" i "Joomla" sajtovi našli su se na udaru masovnih brute fors napada, a za sada nepoznate osobe koje stoje iza napada koriste bot mrežu sa više od 90.000 IP adresa za upad u administratorske panele veb sajtova pokušavajući da "pogode" korisnička imena i lozinke.

Napadači pretražuju internet tragajući za "WordPress" instalacijama, i zatim pokušavaju da se prijave na admin panele ovih sajtova koristeći listu od oko 1000 kombinacija najčešće korišćenih korisničkih imena i lozinki.

Stručnjaci firme "Incapsula" kažu da se u slučaju uspešnog napada sajt inficira bekdorom koji omogućava napadačima daljinsku kontrolu. Bekdor opstaje čak i ako vlasnik sajta kasnije promeni lozinku. Takvi zaraženi sajtovi se regrutuju u bot mrežu i učestvuju u napadima na druge "Word Press" sajtove.

Jedan od najvećih hosting provajdera u SAD, "HostGator", objavio je u četvrtak, da prema njihovim podacima bot mreža zaraženih "WordPress" instalacija uključuje više od 90.000 kompromitovanih sajtova, kao i da je napad veoma dobro organizovan.

Problem je u jednom trenutku postao toliko veliki da se ovim povodom oglasio i tvorac" WordPress" stranice, Met Mulenveg koji je je dao uputstvo o tome kako zaštiti sajtove.

Pre tri godine objavljena je verzija "WordPress" (3.0) koja je omogućavala da odaberete o vlastito korisničko ime, ali većina vlasnika sajtova je odabrala da koristi "admin" kao korisničko ime, objasnio je Mulenveg. Bot mreža u aktuelnim napadima pokušava prijavljivanje sa korisničkim imenom "admin" i najčešće korišćenim lozinkama.

Mulenveg savetuje korisnicima koji još uvek koriste korisničko ime “admin” da ga promene kao i da izaberu jaku lozinku. Korisnicima je preporučeno i da aktiviraju dvostepenu verifikaciju i da provere da li koriste najnoviju verziju "Word Press" sajta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track