SPAS OD OTROVA: Naučnici napravili nano sunđer!
Foto: Www.science20.com

Ubija bakterije na mrtvo

SPAS OD OTROVA: Naučnici napravili nano sunđer!

Tech -
Inovativna metoda bi mogla pre svega da omogući pružanje zdravstvene pomoći protiv zmijskih otrova, uboda pčela, ali i opasnih supstanci koje proizvode bakterije zlatne stafilokoke

Grupa američkih istraživača napravila je "nano-sunđer" koji može da detektuje i uklanja veliki broj toksina u krvi.

Prema istraživanju objavljenom u najnovijem broju časopisa "Nejčer nanotehnolodži" - NN (Nature Nanotećnology), ta inovativna metoda bi mogla pre svega da omogući pružanje zdravstvene pomoći protiv zmijskih otrova, uboda pčela, ali i opasnih supstanci koje proizvode bakterije zlatne stafilokoke otporne na antibiotik "meticilin" ili ešerihije koli.

Liangfang Džang (Liangfang Zhang) i njegovi saradnici s Univerziteta Kalifornija u San Dijegu uspeli su da naprave "nano-sunđer" od biokompatibilnog polimerskog jezgra, a da bi omogućili da ono bude aktivno i izbegli da bude "meta" imunološkog sistema i da cirkuliše kroz krv, došli su na ideju da ga obaviju prirodnom opnom crvenog krvnog zrnca iz koga je izvađen hemoglobin.

Zahvaljujući opni crvenog krvnog zrnca, američki istraživači su mogli da proizvedu više hiljada "nano-sunđera", 3.000 puta manjih od crvenog krvnog zrnca.

Tako pripremljeni, "nano-sunđeri" su testirani na miševima.

Prvi rezultati su pokazali da su omogućili neutralizaciju određenog broja toksina, pre svega onih koji utiču na poroznost ćelijskih membrana, ali i toksina alfa-hemolizina kod oko 89 odsto miševa kojima su ubačene u organizam zlatne stafilokoke otporne na "meticilin".

Ukupno 44 odsto tih glodara je čak preživelo smrtonosne doze toksičnih supstanci.

U svom zaključku, Džangova ekipa insistira na inovativnom i jedinstvenom karakteru svoje metode, ali ipak će biti potrebno obaviti i druge radove da bi ta vrsta "nano-sunđera" bila komercijalizovana.

Istraživači smatraju da bi njihova tehnologija mogla da omogući i lečenje određenih tumora usmeravajući terapiju specijalno do kancerogenih ćelija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track