PRVI SMARTFON: IBM telefon Simon iz 1992. godine!
Foto: Youtube.com

Prava cigla

PRVI SMARTFON: IBM telefon Simon iz 1992. godine!

Tech -
Iako u vreme njegove premijere termin “smartphone” nije postojao, na osnovu funkcija i karakteristika, IBM Simon smatra se prvim smartfonom na svetu

Prototip IMB simona zvao se angler i prikazan je na jednom od američkih IT sajmova u novembru 1992. godine. Personalni komunikator IBM simon, kako je glasilo njegovo puno ime, u svom konačnom obliku prikazan je početkom 1994. godine, da bi se u prodaji našao već u avgustu.Simona je dizajnirala poznata IT kompanija "International Business Machines Inc." (IBM), ali ga je proizvodila kompanija "Mitsubishi Electric Corp". IBM simon prodavao se u SAD, u 15 država i za samo šest meseci, koliko je bio na tržištu, prodat je u preko 50.000 komada.Cena telefona je bila 900 dolara uz dvogodišnji ugovor, odnosno 1.100 dolara bez ugovorne obaveze, a tokom 1995. se mogao kupiti po ceni “već od” 600 dolara uz ugovor kod "BellSouth Cellulara".IBM Simon je u jednom kućištu objedinio karakterisike PDA uređaja, telefona i tada popularnih “digitalnih asistenata”, koji su se koristili za lakše obavljanje svakodnevnih poslovnih i, uglavnom menadžerskih zadataka. Radio je pod "Datalight ROM-DOS" operativnim sistemom, sa jednim MB memorije i još toliko radne memorije. Imao je 16-bitni x86 procesor na 16 MHz, monohromatski displej dijsgonale 4.5 inča, rezolucije 160 x 293 piksela osetljiv na dodir i Ni-Cad (Nikl-Kadmijum) bateriju, koja je bila sposobna da izgura do 12 sati autonomije.

Taj tip baterije nekoliko godina kasnije zabranjen je za korišćenje zbog svojih toksičnih i po ljudsko zdravlje štetnih svojstava. Imao je jedan PCMCI2 ulaz, mogao je da prima i šalje faks, prikazuje grafikone i da se koristi kao modem.IBM Simon bio je prava cigla, sa dimenzijama od 200 x 64 x 38 mm i težinom od 510 grama.

Pogledajte video ispod.

http://www.youtube.com/watch?v=GUG7nwMmoUc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track