RATEL: Više intetnet provajdera u jednoj zgradi!
Foto: KURIR

Veći izbor

RATEL: Više intetnet provajdera u jednoj zgradi!

Tech -
Repulička agencija za elektronske komunikacije najavila je da će preporuciti da u budućim zgradama i objektima bude omogućeno da pristup korisnicima ima više operatera širokopojasnog interneta

BEOGRAD - Repulička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) Srbije najavila je da će preporuciti da u budućim zgradama i objektima bude omogućeno da pristup korisnicima ima više operatera širokopojasnog interneta.

Na konferenciji za novinare direktor Ratela Milan Janković je istakao da bi to građanima omogućilo da biraju opetratera interneta čije usluge žele da koriste. Kako je istakao to je važno i zbog toga što će se po pristupu širokopojasnom internetu tretirati razvoj telekomunikacija i pozicija Srbije u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije. Janković je napomenuo da je na nivou ministarstava donet pravilnik o mogućnosti izgradnje optičkih mreža i pristupa tim mrežama, a da je Ratel doneo uputstva u vezi toga.

"Očekujem da u ponudi bude mnogo više mogućnosti i da se više internet operatera pojavi u zgradama. Održaćemo razgovore sa Inženjerskom komorom i preporučiti da se u projektovanju zgrada omogući pristup većem broju provajdera širokopojasnog interneta", rekao je Janković.

Internet provajderi u Srbiji su, prema preliminarnim podacima Ratela, u prošloj godini imali 5.038.924 pretplatnika, što je učešće od 69,26 odsto u broju stanovnika. Ukupan broj korisnika se povećao za skoro 1.200.000, odnosno 31 odsto u poređenju sa 2011. godinom, a prihod internet kompanija je u 2012. dostigao 147,95 miliona evra.

PremaRatelu, pristup širokopojasnom internetu ima 4.726.896 pretplatnika, uključujući i korisnike mobilne mreže 3G, što je učešće od 65,28 odsto u broju stanovnika Srbije. Srbija je, kako je rekao Janković, relativni dobro pozionirana po pristupu širokopojasnom internetu. Po zastupljenosti mobilnog širokopojasdnog interneta Srbije je 30. mestu od 173 zemlje Međunarodne unije za telekomunikacije, dok se po zastupljenosti fiksnog širokopojkasnog interneta nalazi na 57. mestu. Janković je rekao i da do polovine godine očekuje donošenje odluka koje će omogućiti uvođenje LTE tehnologije, odnosno usluga četvrte generacije mobilne telfonije.

LTE (Long Term Evolution) omogućava znatno brži prenos podataka preko mobilnih mreža i veću efikasnost od rešenja postojeće 3G mreže. Direktor Ratela Milan Janković je još rekao da su operateri od 1. aprila obezbedili univerzalni servis koji omogućava da građani koji do sada nisu imali telefon dobiju pristup telekomunikacijama. On je precizirao da tu uslugu mogu da koriste meštani 712 mesta u Srbiji, koji do sada nisu imali nikakav pristup telekomunikacijama. Tu uslugu pružaju Telekom Srbija, Telenor, Vip mobajl i Orion telekom.

Na sajtu Ratela je objavljen spisak opština u kojima će telefoniranje sa fiksne lokacije biti omogućeno preko mobilnih mreža. To su mesta u kojima ne postoji fiksna infrastruktura, ali su pokrivena signalom nekog operatera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track