Majkrosoft uvodi dvostepenu verifikaciju za sve servise

Veća bezbednost

Majkrosoft uvodi dvostepenu verifikaciju za sve servise

Tech -
Dodatna potvrda identiteta znači da će korisnici koji odluče da koriste opciju dvostepene verifikacije, morati da unesu kod koji im šalje Majkrosoft putem SMS ili mejla

Majkrosoft će narednih dana ponuditi svim korisnicima "outlook", "skydrive" i drugih Majkrosoftovih servisa uslugu dvostepene verifikacije, dodatni sloj zaštite naloga.

Glasine da će se Majkrosoft pridružiti sve većem broju kompanija koje su već ponudile svojim korisnicima dvostepenu verifikaciju potvrdili su iz kompanije juče.

Kao što i samo ime kaže, dvostepena verifikacija zahteva od korisnika još jednu potvrdu identiteta osim uobičajene koja podrazumeva korisničko ime i lozinku.

Dodatna potvrda identiteta znači da će korisnici koji odluče da koriste opciju dvostepene verifikacije, morati da unesu kod koji im šalje Majkrosoft putem SMS ili mejla, i to onda kada se prvi put sa nekog uređaja prijavljuju na nalog. Takav uređaj možete označiti kao "omiljen", kako ne biste morali da unosite novi kod prilikom svakog prijavljivanja.

Verifikacija će biti poništena ukoliko sa istog uređaja ne pristupate nalogu duže od 60 dana ili ukoliko opozovete pristup sa tog uređaja na Majkrosoftovom veb sajtu.

U slučaju da iz nekog razloga (npr. putovanje) ne možete da primate SMS sa kodom, možete koristiti aplikaciju "authenticator" za Vindouz fon koja sama generiše kod. Iako Majkrosoft nije ponudio korisnicima aplikaciju za ajOS ili Android, druge aplikacije za generisanje kodova radiće sa Majkrosoftovim nalozima, iako iz kompanije nisu naveli koje aplikacije su podržane.

Dvostepena verifikacija je odličan način da zaštitite svoj nalog od upada uz pomoć korisničkog imena i lozinke, jer uljez mora da ima pristup vašem mejl nalogu ili telefonu.

Imajući u vidu koliko često i sa kakvim posledicama su u nedavnoj prošlosti veliki veb servisi bili meta hakerskih napada, ovaj dodatni vid zaštite naloga je više nego poželjan.

Majkrosoft je poslednja u nizu velikh kompanija koje su ponudile korisnicima ovaj vid zaštite naloga. Gugl je bio pionir, a njemu su se pridružili Fejsbuk 2011. godine, Dropboks 2012. godine, i Epl prošlog meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track