NAPAD MALVERA: Android telefoni sve više zaraženi!

Opreznost

NAPAD MALVERA: Android telefoni sve više zaraženi!

Tech -
Procene govore da su malveri zarazili oko 32,8 miliona Android uređaja u 2012. godini, što je porast za oko 200 odsto u odnosu na 2011

Podaci firme NQ Mobile pokazuju da je broj malvera za mobilne telefone porastao za 163 odsto prošle godine, dostigavši broj od oko 65.000 novih pretnji. Skoro 95 odsto svih mobilnih malvera koji su otkriveni u 2012. godini su malveri za Android. Za infekciju ovih uređaja malverima najčešće se koriste prepakovane aplikacije, maliciozni URL-ovi i SMS fišing.

Procene "NQ Mobile" govore da su malveri zarazili oko 32,8 miliona Android uređaja u 2012. godini, što je porast za oko 200 odsto u odnosu na 2011.

Takav trend nastavio se i ove godine. Malveri nisu samo sve brojniji, već postaju sve "pametniji". U februaru ove godine otkriven je novi tip mobilnih malvera koji sa Android uređaja mogu preći na računare kada su oni povezani preko USB-a.

Hakeri specijalizovani za mobilne telefone koriste malvere za krađu privatnih podataka korisnika, koje potom prodaju sajber kriminalcima. Ovi drugi koriste te podatke da bi uz pomoć taktika društvenog inženjeringa došli do cilja - finansija korisnika.

Podaci "NQ Mobile" pokazuju i da je najviše zaraženih telefona u Kini (25,5 odsto), Indiji (19,4 odsto), Rusija (17,9 odsto), SAD (9,8 odsto) i Saudijska Arabija (9,6 odsto).

Većina malvera (65 odsto) otkrivenih tokom prošle godine svrstava se u široku kategoriju "potencijalno neželjenih programa" - PUPs (Potentially Unwanted Programs). Ovi programi uključuju rut eksploite, spajvere, advare i trojance.

Nešto manje od trećine malvera (28 odsto) otkrivenih u 2012. godini dizajnirani su tako da prikupljaju podatke od kojih njihovi autori zarađuju.

Nezanemarljiv procenat malvera (7 odsto) je dizajniran sa jednim ciljem - da zaraženi uređaj prestane da radi.

Procena "NQ Mobile" je da je tokom prva tri meseca ove godine već zaraženo više od 10 miliona mobilnih uređaja.

U "NQ Mobile" smatraju da sadašnja strategija antivirusnih proizvođača više nije dovoljna i da su potrebni sistemi koji će otkrivati pretnje pre nego što mobilni uređaji korisnika budu zaraženi, ali i da je neophodna i edukacija korisnika kako bi umeli da uoče i izbegnu nove pretnje i prevare koje ugrožavaju bezbednost njihovih telefona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track