ĆIRIBU-ĆIRIBA: Virus koji špijunira na hiljade računara!
Foto: Http://disney.wikia.com/

Sajber Merlin napada sve

ĆIRIBU-ĆIRIBA: Virus koji špijunira na hiljade računara!

Tech -
Reč je o bekdor Trojancu koji je privukao pažnju stručnjaka u Sekjulertu zbog svog neobičnog ponašanja

Stručnjaci "izraelske" firme Sekjulert (Seculert) otkrili su veoma neobičan malver koji je do sada zarazio hiljade računara u kompanijama i organizacijama u Velikoj Britaniji, ali i u drugim zemljama.

Reč je o "bekdor" Trojancu koji je privukao pažnju stručnjaka u Sekjulertu zbog svog neobičnog ponašanja.

Kada se instalira, malver preko HTTP protokola kontaktira server za komandu i kontrolu (C&C). Od C&C servera malver dobija instrukciju da započne komunikaciju sa tom istom IP adresom i portom. Sve do tog trenutka malver se ponaša kao i drugi malveri. Međutim, posle toga, umesto da koristi HTTP protokol, malver komunicira sa C&C serverom preko nepoznatog protokola, uvek koristeći "magičnu reč", doslovce magičnu - "some_magic_code1" - na početku komunikacije.

Od C&C servera malver dobija instrukcije da napravi backdoor nalog sa korisničkim imenom "WINDOWS" i lozinkom "MyPass1234", kako bi omogućio napadačima permanentni pristup zaraženom računaru ili mreži.

Malver je izgleda u fazi razvoja, dodaju mu se nove funkcionalnosti koje napadači još uvek ne koriste. Malver je sposoban da postavi bekdor, krade podatke, ubacuje HTML u pretraživač, ali pošto je sposoban i da preuzima i pokreće dodatne maliciozne fajlove, u Sekjulertu veruju da u ovoj fazi, malver služi napadačima samo za monitoring nad zaraženim računarima.

"Magični malver", kako su ga nazvali u Sekjulertu, ostao je neotkriven na zaraženim računarima veoma dugo, jer je prvi primerak malvera koji je otkriven, bio prisutan na zaraženom računaru skoro godinu dana. Iako stručnjaci Sekjulerta motre na malver već mesec dana, stvarne namere napadača koji stoje iza "magičnog malvera" nisu još uvek jasne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track