EPL SKINUT S TRONA: Nije više najvrednija kompanija!

Pale cene akcija

EPL SKINUT S TRONA: Nije više najvrednija kompanija!

Tech -
Akcije su pale ispod 400 dolara po prvi put posle godinu u po dana, zbog komentara koje je izneo proizvođač audio čipova Cirrus Logic

Jedna nesmotrena izjava proizvođača čipova da Epl usporava proizvodnju ajpeda i ajfona dovela je do pada vrednosti kompanije na tržištu za 22 milijarde dolara.

Akcije su pale ispod 400 dolara po prvi put posle godinu u po dana, zbog komentara koje je izneo proizvođač audio čipova "Cirrus Logic". Pad na tržištu znači da je Epl izgubio poziciju kao najvrednija kompnija na svetu i da je njegovo mesto zauzeo "Exxon Mobi"l, koji trenutno vredi nekoliko milijardi dolara više od Epla. Inače, "Cirrus Logic", koji proizvodi audio čipove za ajfon i ajped objavio je da se prodaja jednog specifičnog čipa usporava, pošto se jedna njihova neimenovana mušterija odlučila za noviju komponentu. Iako "Cirrus" nije naveo o kome je reč, poznato je da je Epl otkupljivao 90 odsto njihovih proizvoda. Analizičar Piter Misek iz firme "Jefferies & Co" kaže da je ovo samo dokaz postojećih nagađanja da Epl neće uspeti da lansira novi ajped mini kada je planirao. "Sada je jasno da su akcije Epla dostigle vrhunac, budući da je Samsung uzeo veliki deo tržišta, a HTC izbacio nekoliko dobrih modela", rekao je Endrju Vang, šef za investicije u "Manulife Asset Management" u Tajvanu. Neki analitičari tvrde da Epl ne može da izdrži porez na visoki profit, budući da ga njegova konkurencija u svetu tableta i smartfona tera da snizi cene proizvoda. "Ovo je teško okruženje, Epl je u tranziciji između proizvoda", rekao je Majkl Tošikami, menadžer portfolija u "Destination Wealth Management", koji drži oko 50.000 akcija ove firme. Epl nije komentarisao ništa od onoga što se desilo na berzi, ali će rezultate poslovanja za period od januara do marta objaviti u sledeći utorak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track